Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Nálet koalície po vedením USA zabil pri Rakke najmenej 20 civilisti

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Nálet zasiahol dedinu al-Hajša, neďaleko frontových línií medzi kurdskými jednotkami a silami IS, ktorá sa nachádza približne 40 kilometrov severne od Rakky.

Bejrút/Rakka 9. novembra (TASR) - Najmenej 20 civilistov zahynulo v noci nadnes pri nálete, ktorý podnikla koalícia vedená Spojenými štátmi neďaleko Rakky, faktického hlavného mesta Islamského štátu (IS) na severovýchode Sýrie. Informovala o tom monitorujúca organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii.

Nálet zasiahol dedinu al-Hajša, neďaleko frontových línií medzi kurdskými jednotkami a silami IS, ktorá sa nachádza približne 40 kilometrov severne od Rakky.

Hlásené úmrtia sú prvými civilnými obeťami americkej vzdušnej operácie v tejto oblasti od soboty 5. novembra, keď Kurdmi vedené Sýrske demokratické sily (SDF) spustili ofenzívu zameranú na izolovanie a dobytie Rakky. Zo vzduchu ich podporuje práve koalícia vedená Spojenými štátmi.

Rakku ovláda Islamský štát od roku 2014 a mesto slúži ako jeho administratívne centrum v Sýrii.

Mósul v Iraku a sýrska Rakka sú jedinými veľkými mestami, ktoré má Islamský štát úplne pod kontrolou, aj keď iracké sily spustili v polovici októbra operáciu na znovudobytie Mósulu. Zatiaľ sa dostali len do východných okrajových štvrtí.

Vzdušná podpora USA umožnila silám pod vedením Kurdov vyhnať bojovníkov IS z väčšiny severnej Sýrie, ale nálety zároveň usmrtili celkovo asi 680 civilistov, uviedlo SOHR.