Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Nálet na dedinu v blízkosti Rakky si vyžiadal životy asi 20 civilistov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nálet sa pripisuje koalícii vedenej Spojenými štátmi, ktorá to však nepotvrdila. Podľa agentúry AP nie je bezprostredne jasné, lietadlo ktorej krajiny je do prípadu zapletené.

Bejrút 9. marca (TASR) - Životy najmenej 20 civilistov, vrátane niekoľkých detí, si vyžiadal nálet na sýrsku dedinu v blízkosti strategickej cesty spájajúcej baštu Islamského štátu (IS) a hlavné mesto jeho samozvaného kalifátu s mestom Dajr az-Zaur.

Nálet sa pripisuje koalícii vedenej Spojenými štátmi, ktorá to však nepotvrdila. Podľa agentúry AP nie je bezprostredne jasné, lietadlo ktorej krajiny je do prípadu zapletené.

Ako informovalo Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR), k náletu na dedinu al-Matab na severe Sýrie došlo v stredu v noci.

SOHR dodalo, že v oblasti sa momentálne sústreďujú jednotky Sýrskych demokratických síl (SDF), ktoré za podpory spojeneckých náletov postupujú k mestu Dajr az-Zaur nachádzajúcemu sa 55 kilometrov juhovýchode od bašty islamistov, mesta Rakka.

V pondelok jednotky SDF obsadili cestu spájajúcu obe spomínané mestá. Ich cieľom teraz je zovrieť Rakku v obkľúčení. Túto operáciu podporujú spojenci jednak zo vzduchu, náletmi lietadiel, ako aj na zemi - prostredníctvom vojenských poradcov.

Spojené štáty vyslali do Sýrie niekoľko stoviek príslušníkov námornej pechoty. Majú podporiť pripravovanú pozemnú ofenzívu voči sýrskemu mestu Rakka, metropole samozvaného kalifátu džihádistickej organizácie Islamský štát. Vyslaný americký kontingent má k dispozícii ťažké delostrelectvo, uviedol dnes vysokopostavený americký predstaviteľ, ktorý si neželal byť menovaný.