Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Sýria: Nálety na dve rôzne oblasti zabili 32 ľudí vrátane 8 detí

Ilustračné foto. Foto: TASR AP

V posledných mesiacoch zintenzívnila nálety v provincii Idlib koalícia vedená Spojenými štátmi, ako aj režim podporovaný Ruskom,.


Damask 25. marca (TASR) - Osem detí sa nachádzalo medzi najmenej 32 ľuďmi zabitými pri dnešných náletoch na dve rôzne oblasti v Sýrii, ovládané povstalcami. Informovala o tom dnes organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR).

Neidentifikované stíhačky dnes zasiahli hlavnú ulicu v povstaleckom meste v oblasti Východná Ghúta pri okraji sýrskej metropoly Damask. O život prišlo 16 civilistov a 60 ďalších ľudí utrpelo zranenia.

V posledných dňoch sa zintenzívnili boje medzi vládnymi vojakmi a povstalcami v Damasku aj v jeho okolí, keďže každá strana konfliktu sa tam snaží dobyť ďalšie územie.

Na iných miestach Sýrie zahynulo v noci nadnes pri podozrivých ruských náletoch na povstaleckú baštu v severozápadnom meste Idlib takisto 16 ľudí. Uviedlo to SOHR, ktoré zhromažďuje informácie pomocou siete aktivistov pôsobiacich priamo v Sýrii.

Letecké útoky cielili na štvrť v Idlibe, kde sa nachádza väznica. Medzi zabitými boli väzni, dozorcovia a ďalší zamestnanci, oznámilo SOHR.

Idlib je hlavné mesto rovnomennej provincie, ktorá je väčšinou v rukách povstalcov, vedených skupinou Džabhat Fath aš-Šám napojenou na medzinárodnú teroristickú sieť al-Káida.

Rusko, veľký spojenec sýrskeho prezidenta Bašára Asada, podniká nálety v Sýrii od septembra 2015.

V posledných mesiacoch zintenzívnila nálety v provincii Idlib koalícia vedená Spojenými štátmi, ako aj režim podporovaný Ruskom, napísala dnes tlačová agentúra DPA.

Skupina Džabhat Fath aš-Šám a extrémistická organizácia Islamský štát (IS) sú vylúčené z prímeria, vyrokovaného Ruskom a Tureckom, ktoré začalo v Sýrii platiť koncom vlaňajšieho decembra.

Najnovšie násilie prebieha práve v čase nového kola mierových rozhovorov sýrskej vlády a opozície v Ženeve, ktoré sprostredkovala Organizácia Spojených národov (OSN).

Sýrsky konflikt sa začal v marci 2011 pokojnými protivládnymi protestmi, ktoré však vyústili do rozvinutej vojny medzi sýrskym režimom, opozičnými povstalcami, kurdskou menšinou žijúcou v regióne a džihádistami.