Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Sýria obvinila USA z využívania údajného útoku na stupňovanie napätia

Donald Trump, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Americký prezident Donald Trump pohrozil vojenským zásahom ako odplatou za údajný chemický útok na povstalcami ovládané mesto Dúmá, kde podľa aktivistov a záchranárov zahynulo najmenej 40 ľudí.

Bejrút 11. apríla (TASR) - Sýria obvinila Spojené štáty z "bezohľadného" vyhrocovania situácie v tejto blízkovýchodnej krajine zmietanej vojnou po tom, ako sa objavili správy o údajnom chemickom útoku blízko hlavného mesta Damask. Informovala o tom v stredu agentúra DPA, ktorá prevzala správu sýrskej oficiálnej tlačovej služby SANA.

"Neprekvapuje nás táto bezohľadná eskalácia zo strany krajiny, akou sú Spojené štáty, ktoré sponzorovali a stále sponzorujú terorizmus v Sýrii," uviedla SANA, pričom citovala nemenovaného predstaviteľa sýrskeho ministerstva zahraničných vecí.

"Nie je zvláštnosťou, ak americký režim, ktorý poslúžil Dáišu (Islamskému štátu) ako vzdušná sila, podporuje teroristov vo východnej Ghúte a preberá záštitu nad ich výmyslami a klamstvami, aby mohli byť využité ako zámienka pre zameriavanie sa na Sýriu," dodal predstaviteľ, pričom spomenul oblasť pri Damasku, kde podľa západných štátov použili sýrske sily cez víkend chemické zbrane.

Citovaný predstaviteľ potvrdil pripravenosť Sýrie spolupracovať s "nestranným a nespolitizovaným" výborom zloženým zo zástupcov neutrálnych krajín, ktorý by preveril tvrdenia o útoku toxickou látkou v meste Dúmá, ktoré sa nachádza v bývalej opozičnej enkláve východná Ghúta.

Americký prezident Donald Trump pohrozil vojenským zásahom ako odplatou za údajný chemický útok na povstalcami ovládané mesto Dúmá, kde podľa aktivistov a záchranárov zahynulo najmenej 40 ľudí. Sýrska vláda prezidenta Bašára Asada a spojenecké Rusko popierajú, že k takému útoku vôbec došlo.