Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Sýrska opozícia: Rokovania v Astane nepriniesli žiaden pokrok

Osobitný vyslanec generálneho tajomníka OSN pre Sýriu Staffan De Mistura (vľavo) a šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov počas stretnutia v Moskve 16. februára 2017. Foto: TASR/AP

Niekoľko doterajších pokusov ukončiť občiansku vojnu v Sýrii bolo neúspešných.

Astana 16. februára (TASR) - Mierové rokovania o Sýrii, ktoré sa v stredu a dnes konali v kazašskej Astane, nepriniesli žiaden zásadný pokrok. Uviedla to dnes delegácia sýrskej opozície, ktorá sa zúčastnila na astanských rokovaniach sprostredkovaných Ruskom, Iránom a Tureckom.

"Čakali sme odpoveď na náš predložený plán o upevnení prímeria," napísal na Twitteri jeden z predstaviteľov Slobodnej sýrskej armády (FSA). "Namiesto toho sme dostali iný návrh Ruska, ktorý považujeme za manévrovanie a stratu času," dodal.

Podľa neho na rokovaniach v kazašskej metropole nedošlo k dohode medzi sýrskou vládou a povstalcami, ktorí proti sebe bojujú v krvavej občianskej vojne už šiesty rok.

Vedúci delegácie sýrskych povstalcov na mierových rozhovoroch Muhammad Allúš, popredný predstaviteľ fundamentalistickej frakcie Armáda islamu, sa zas vyjadril, že obe strany budú v rokovaniach pokračovať aj naďalej a zamerajú sa najmä na podmienky prepúšťania väzňov.

Sýrsky režim, ktorému sa za vojenskej pomoci Ruska podarilo získať späť prevahu na bojovom poli, zhodnotil mierové rokovania v Astane pozitívnejšie ako opozícia. Vyslanec sýrskej vlády na rokovaniach Bašár Džaafarí sa vyjadril, že rozhovory pripravili pôdu pre budúcotýždňové ďalšie kolo mierových rokovaní v Ženeve, ktoré organizuje OSN.

Prvá kazašská konferencia o urovnaní konfliktu v Sýrii sa v Astane konala v januári. Rokovania potom v Astane pokračovali 6. februára s cieľom upevniť krehké prímerie, ktoré je v platnosti od konca decembra.

Prímerie nezahŕňa sýrsku odnož al-Káidy ani militantnú organizáciu Islamský štát (IS).

Niekoľko doterajších pokusov ukončiť občiansku vojnu v Sýrii bolo neúspešných.