Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Sýrska opozícia je rozdelená v názore na ruský návrh riešenia situácie

Sýrsky utečenec chlapec sedí na zemi v dočasnom utečeneckom tábore vo východnom Libanone Foto: TASR/AP

Veliteľ najvyššej vojenskej rady Slobodnej sýrskej armády generál Salím Idrís oznámil definitívne odmietnutie ruskej iniciatívy umiestniť chemické zbrane pod medzinárodný dohľad.

Moskva/Bejrút 12. septembra (TASR) - Západom podporované zjednotené velenie povstaleckých ozbrojených síl kategoricky odmieta ruskú iniciatívu, ktorej podstatou je medzinárodný dohľad na sýrskym arzenálom chemických zbraní a ich likvidácia.

Veliteľ najvyššej vojenskej rady Slobodnej sýrskej armády generál Salím Idrís vo videozázname, ktorý sa na internete objavil v noci nadnes, oznámil "definitívne odmietnutie ruskej iniciatívy" umiestniť chemické zbrane pod medzinárodný dohľad.

Rusko začiatkom týždňa predložilo návrh, aby Sýria odovzdala svoje chemické zbrane pod medzinárodnú kontrolu s cieľom vyhnúť sa americkému vojenskému zásahu. Sýrska vláda ho hneď v utorok prijala a Rusko ho spolu s partnermi začalo konkretizovať.

Kým vo väčšine západných štátov návrh vyvolal opatrný optimizmus a dal nový impulz diplomatickým snahám o zastavenie konfliktu v Sýrii, časť sýrskych povstalcov ruský plán okamžite zamietla: Slobodná sýrska armáda ho prakticky ihneď označila za "manéver".

Idrís, obklopený štyrmi povstaleckými vodcami, vyhlásil, že sýrsky prezident Bašár Asad musí niesť zodpovednosť po tom, čo Sýria priznala, že vlastní chemické zbrane ako nutnú obranu pred predpokladaným izraelským jadrovým arzenálom.

"Žiadame medzinárodné spoločenstvo, aby sa neuspokojilo s odňatím chemických zbraní, ktoré sú nástrojom zločinu, ale aby páchateľa vzalo na zodpovednosť a stíhalo ho pred Medzinárodným trestným súdom," apeloval Idrís.

"Odobrať nástroje zločinu je jedna vec, priviesť k trestnej zodpovednosti, je vec druhá," zdôraznil Idrís a vyzval "spriatelené štáty", aby povstalcom poskytli ďalšie zbrane a strelivo.

Ruská agentúra RIA Novosti dnes informovala, že líder opozičného Národného koordinačného výboru Chajsam Maná naopak navrhol zveriť kontrolu nad sýrskymi chemickými zbraňami Rusku, a to až do vytvorenia sýrskej prechodnej vlády.

Umiernená sýrska opozícia podľa neho ruský návrh vníma aj tak, že americkému prezidentovi Barackovi Obamovi pomôže dostať sa zo slepej uličky, kde sa ocitol vlastným pričinením úvahami o vojenskej akcii Spojených štátov, ktorá mala sýrsky režim vytrestať za údajné spáchanie chemického útoku na damaskom predmestí.

Ruský návrh však v stredu odmietla aj Národná koalícia sýrskych revolučných a opozičných síl, ktorá ho označila za "neprípustný politický manéver", pripomenula agentúra RIA Novosti.


Lavrov: Stále existuje šanca na mier v Sýrii

Sergej Lavrov
Foto: TASR/AP
Stále existuje šanca na mier v Sýrii, len si ju svet nesmie nechať ujsť. Povedal to dnes ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v kazašskej Astane.

Lavrov počas svojho vystúpenia pred študentmi privítal, že sýrska vláda prijala ruský návrh na odovzdanie svojich chemických zbraní pod medzinárodnú kontrolu.

"Som presvedčený, že je tu šanca na mier v Sýrii," vyhlásil šéf ruskej diplomacie, ktorého citovala agentúra Interfax. Zároveň varoval, že vojenská intervencia by len ďalej destabilizovala Sýriu i región.

Lavrov dnes odcestuje do Ženevy, kde sa stretne s americkým rezortným kolegom Johnom Kerrym. Predmetom rozhovorov bude práve ruský návrh, na základe ktorého americký prezident Barack Obama požiadal Kongres o odloženie hlasovania o vojenskom údere na Sýriu.


Erdogan: Súhlasom s ruským plánom Asad získal čas na ďalšie masakry

Sýria.
Foto: TASR/AP
Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan dnes vyjadril pochybnosti nad odhodlaním sýrskeho prezidenta Bašára Asada podriadiť sa požiadavke, aby jeho režim odovzdal všetky svoje chemické zbrane pod medzinárodnú kontrolu. Erdogan vyhlásil, že Asad len získava čas na páchanie nových masakier.

"Asadov režim doteraz nesplnil žiaden zo svojich záväzkov, (teraz) získal čas pre nové masakry a bude v tom pokračovať," vyhlásil Erdogan v prejave v Istanbule. "Pochybujeme, že sľuby ohľadom chemických zbraní budú splnené," dodal.

Asadova vláda prijala ruský plán, ktorý počíta s odovzdaním sýrskych chemických zbraní pod medzinárodnú kontrolu a s ich likvidáciou, aby sa vyhla zvažovanému americkému vojenskému zásahu. Ten mal byť trestom za chemický útok na damaskom predmestí z 21. augusta, pri ktorom prišlo o život najmenej 1400 ľudí.