Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

OSN dúfa, že chemickí experti nájdu dôkazy napriek času, ktorý prešiel

Tím OSN, ktorý má vyšetrovať údajný chemický útok, opušťa v Damasku svoj ​​hotel v konvoji. Foto: TASR/AP

Americký minister zahraničných vecí John Kerry obvinil sýrskeho prezidenta Bašára Asada zo zničenia dôkazov.

New York/Bejrút 26. augusta (TASR) - OSN dnes vyjadrila nádej, že sa tímu chemických expertov OSN podarí zozbierať dôkazy potrebné pre vyšetrenie minulotýždňového údajného útoku smrtiacim plynom na východnom predmestí sýrskeho Damasku, napriek času, ktorý odvtedy prešiel. Povedal to dnes hovorca OSN Farhan Haq.

"Napriek radu dní, ktoré prešli, generálny tajomník OSN verí, že tím bude schopný získať a analyzovať dôkazy v súvislosti s vyšetrovaním incidentu z 21. augusta." Inšpektori OSN dnes navštívili miesto útoky a odobrali mŕtvym telesné vzorky a zraneným krv.

Británia v nedeľu vyhlásila, že dôkazy o útoku, ktorý mal údajne zabiť stovky ľudí, mohli byť pred návštevou inšpektorov OSN zničené.

Medzinárodná mierová konferencia o Sýrii, plánovaná v Ženeve, sa dočasne odkladá po údajnom útoku chemickými zbraňami v Damasku, povedal dnes generálny tajomník sýrskej opozičnej koalície Badr Džamús. Členovia sýrskej národnej koalície sa dnes stretli v Istanbule s predstaviteľmi Priateľov Sýrie - skupiny západných a arabských krajín, ktoré sú v opozícii voči prezidentovi Bašárovi Asadovi. Na stretnutí sa mali pôvodne venovať plánovanej konferencii, ale "vzhľadom po tom, čo sa stalo, sme odmietli hovoriť o Ženeve.... Musíme potrestať tohto diktátora, ktorého nazývame Bašar Chemik, a potom budeme môcť hovoriť o Ženeve," povedal po stretnutí agentúre Reuters Džamús.


Americký minister: V Sýrii boli použité chemické zbrane, Asad zničil dôkazy

John Kerry
Foto: TASR/AP
Americký minister zahraničných vecí John Kerry dnes vyhlásil, že v Sýrii boli "nepopierateľne" použité chemické zbrane a obvinil sýrskeho prezidenta Bašára Asada zo zničenia dôkazov. Zdôraznil tiež, že všetky národy musia trvať na tom, aby vinníci niesli zodpovednosť za použitie chemických zbraní v Sýrii.

Dostupné informácie, vrátane videí a svedectiev z miesta útoku, naznačujú, že "chemické zbrane v Sýrii boli použité. Navyše vieme, že sýrsky režim má tieto chemické zbrane v opatere," citovala Kerryho agentúra Reuters.

Snímky prichádzajúce zo Sýrie po minulotýždňovom útoku na predmestí Damasku "musia šokovať svedomie sveta", dodal podľa agentúry DPA. Povedal tiež, že USA majú nové informácie o útoku, ktoré zverejnia v nadchádzajúcich dňoch.

Bombardovanie oblasti útoku sýrskymi vládnymi silami podľa neho nie je aktom spolupráce vlády s vyšetrovateľmi OSN, ktorí sa pokúšajú zistiť, čo sa tam stalo.

Líder sýrskych Kurdov: Asad nie je taký hlúpy, aby použil chemické zbrane

Sýrsky prezident Bašár Asad
Foto: TASR/AP
Sýrsky prezident Bašár Asad nie je "taký hlúpy", aby použil chemické zbrane v blízkosti metropoly Damask. Vyhlásil to líder najväčšej kurdskej skupiny v krajine Sálih Muslim, ktorého dnes citovala tlačová agentúra Reuters.

Šéf strany Kurdská demokratická únia (PYD) vyjadril pochybnosti, že by sa sýrsky prezident uchýlil k použitiu takýchto zbraní, keď cíti, že v sýrskej občianskej vojne "má navrch".

Minulotýždňový stredajší útok podľa sýrskej opozície uskutočnili vládne sily a pripravili tak o život stovky ľudí. Podľa Muslima mal však útok za cieľ falošne obviniť Asada a vyprovokovať reakciu medzinárodného spoločenstva. Asad poprel, že jeho sily použili chemické zbrane.

"Režim v Sýrii... má chemické zbrane, ale nepoužili by ich v okolí Damasku, päť kilometrov od skupiny inšpektorov OSN, ktorá prešetruje chemické zbrane. Samozrejme, že nie sú takí hlúpi, aby toto urobili," uviedol Muslim pre Reuters.

V čase útoku boli experti OSN už v Sýrii, aby prešetrili tri predchádzajúce údajné chemické útoky z minulých mesiacov.

Muslimova PYD, ktorá je dobre vyzbrojená a má účinné milície, vedie boje s Asadovými silami aj s povstalcami, avšak obom týmto stranám dovoľuje pohybovať sa počas vojny po svojich územiach.

Niektorí povstalci a súperiace kurdské skupiny obviňujú PYD, že má blízke vzťahy so štátom, tento názor však Muslim odmieta. Vyhlásil tiež, že na kurdské oblasti, ktoré PYD kontroluje, útočia povstalci napojení na teroristickú sieť al-Káida.

Muslim uviedol, že za chemickým útokom stoja "určité strany konfliktu, ktoré chcú hodiť vinu na sýrsky režim, ktoré naňho chcú poukázať ako na vinníka a vyvolať tak akciu". Útok totiž vyústil do dohadov, že západné krajiny nariadia vojenský zásah v Sýrii.

Predstaviteľ sýrskych Kurdov povedal, že ak inšpektori OSN nájdu dôkazy, že Asad nestojí za chemickým útokom, ale že ho podnikli povstalci, "každý na to zabudne".

"Ktorú stranu potrestajú? Katarského emira alebo saudskoarabského kráľa či pána Erdogana z Turecka?" položil otázku Muslim. Je známe, že Katar, Turecko a Saudská Arábia ostro odsudzujú Asada a podporujú povstalcov.

Kurdské milície sa snažia upevniť svoju kontrolu nad severnou Sýriou, kde za posledný rok využili chaos občianskej vojny a ovládli tamojšie okresy, pričom Asadove sily sa zameriavajú na ostatné oblasti.

PYD v júli oznámila, že zriadi dočasnú radu. Táto začínajúca samospráva bude obdobou autonómie Kurdov v susednom severnom Iraku.

Ostreľovači zaútočili na vozidlo inšpektorov OSN

Neznámi ostreľovači zaútočili dnes na jedno z vozidiel inšpektorov OSN, ktorí v Sýrii vyšetrujú podozrenia z chemických útokov. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie OSN.

"Prvé vozidlo Vyšetrovacieho tímu pre chemické zbrane sa stalo terčom zámernej opakovanej streľby zo strany neidentifikovaných ostreľovačov v oblasti nárazníkovej zóny," uviedol hovorca OSN.

Podľa jeho slov poškodené auto už nebolo pojazdné a členovia tímu sa museli vrátiť na stanovište sýrskej armády. V ceste bude môcť pokračovať až po získaní nového vozidla.

Hovorca v tejto súvislosti apeloval na všetky strany sýrskeho konfliktu, aby umožnili členom inšpekčného tímu bezpečne vykonať ich dôležité poslanie.



Tím expertov OSN sa dnes v ranných hodinách vydal na miesto údajného rozsiahleho chemického útoku na predmestí Damasku, z ktorého opozícia a západné veľmoci obviňujú sýrsku vládu.

Po ich odchode dopadli neďaleko hotela v centre Damasku, kde inšpektori bývajú, najmenej dve mínometné strely. Sýrske štátne médiá obvinili z útoku povstalcov.

Inšpektori odcestovali do damaskej štvrte Východná Guta, ktorú kontrolujú vzbúrenci. Práve tam 21. augusta údajne dopadli rakety s nervovým plynom, ktoré podľa opozície zabili stovky ľudí. Sýrska vláda súhlasila s tým, aby miesta údajných chemických útokov navštívili experti OSN.


Inšpektori OSN sa vrátili z miesta údajného chemického útoku do hotela

Na snímke zverejnenej Shaam News Network 21. augusta 2013 niekoľko mŕtvych tiel počas pohrebu v sýrskom Damasku. Humanitárna organizácia so sídlom v Paríži Lekári bez hraníc (MSF) 25. augusta 2013 oznámila, že počas prvých troch hodín po predpokladanom útoku chemickými zbraňami na predmestí Damasku v stredu sa u 3600 Sýrčanov objavili neurotoxické symptómy a 355 z nich zomrelo.
Foto: TASR/AP
Tím expertov OSN na chemické zbrane sa dnes po návšteve jedného z miest údajného útoku jedovatým plynom vrátili do svojho hotelu v Damasku. Agentúru Reuters o tom informoval očitý svedok, podľa ktorého konvoj šiestich áut s inšpektormi OSN navštívil damaské predmestie Muádamíja, kde odobral vzorky zraneným ľuďom. Informovala o tom agentúra Reuters.

Inšpektorov sprevádzal sýrsky lekár abú Karam, ktorý povedal, že v mešite Radva sa stretli so zranenými ľuďmi a odobrali im krv. Vzorky zobrali aj z tiel mŕtvych. Podľa jeho slov na expertov OSN v Muádamíji čakal dav civilistov, ktorí im chceli útok dosvedčiť.

Návrat inšpektorov do hotela potvrdila aj agentúra DPA.

Historické centrum Damasku, Staré mesto, ktoré je na zozname Svetového dedičstva UNESCO a doteraz unikalo najhorším bojom, zasiahli dnes štyri mínometné granáty. Zranili niekoľko ľudí a poškodili arménsky kostol, oznámil sýrsky spravodajský televízny kanál Al-Ichbaríja. Mnohé historické miesta Damasku boli vyplienené alebo zničené počas 2,5-ročnej občianskej vojny v krajine.

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) oznámilo, že sýrski povstalci dobyli dnes strategické mesto Chanasir v severnej Sýrii a odrezali vládne sily od jedinej zásobovacej cesty vedúcej z mesta Aleppo..... V bojoch o mesto zabili najmenej 53 sýrskych vojakov, povstalci prišli o 16 bojovníkov, informovala agentúra DPA.


Ashtonová chce nájsť politické riešenie konfliktu v Sýrii

Šéfka európskej diplomacie Catherine Ashtonová.
Foto: FOTO TASR/AP
Vysoká predstaviteľka Európskej únie pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Catherine Ashtonová povedala dnes v estónskej metropole Tallinn, že rozhodnutie o vojenskej intervencii v Sýrii ešte nepadlo a pri každom takomto rozhodovaní je "nesmierne dôležitá" podpora Bezpečnostnej rady OSN. Informovala o tom agentúra AP.

Ashtonová ďalej uviedla, že na krviprelievanie v Sýrii "musí nájsť svet politické riešenie" a potrebu ukončiť násilie v tejto krajine zdôraznila aj pri "nedávnych rozhovoroch s Ruskom a Čínou."

Šéfka európskej diplomacie ďalej povedala, že pre EÚ s jej 28 členskými štátmi je ťažké dospieť k spoločnému záveru, ale únia zvažuje "rozličné možnosti."

V súvislosti s vyšetrovaním údajného chemického útoku v Damasku Ashtonová uviedla, že je dôležité umožniť inšpektorom OSN preskúmať dôkazy "čo najrýchlejšie, aby mohli dospieť k nejakým záverom.


Šéf ruskej diplomacie Lavrov varoval pred vojenskou intervenciou v Sýrii

Ruský šéf diplomacie Sergej Lavrov
Foto: TASR/AP
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes vyhlásil, že akákoľvek vojenská intervencia v Sýrii bez mandátu OSN by bola vážnym porušením medzinárodného práva. Rusko nemá v úmysle nechať sa zatiahnuť do vojenského konfliktu v Sýrii, ozbrojená intervencia v krajine by neukončila tamojšiu občiansku vojnu, citovala ho agentúra Reuters

"Nemáme v úmysle ísť do vojny s nikým," uviedol v odpoveď na otázku, čo by Rusko urobila, ak by Západ zaútočil na vojenskú infraštruktúru v Sýrii.

Lavrov na tlačovej konferencii v Moskve vyzval Spojené štáty a ďalšie západné mocnosti, aby sa vyhli "chybám z minulosti" v podobe zásahu v Sýrii po obvineniach povstaleckých síl, že vládne jednotky použili voči nim chemické zbrane.

Západné krajiny, ktoré vyzývajú na vojenskú akciu voči Sýrii, nemajú žiaden dôkaz, že za údajným útokom chemickými zbraňami stála sýrska vláda, zdôraznil Lavrov. Francúzsko, Británia, Izraela a niektorí americkí kongresmani sa vyjadrili, že vojenská akcia smerujúca proti režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada by mala byť jednou z možných reakcií, ak tento režim použil chemické zbrane. Tím inšpektorov OSN priamo na mieste vyšetruje útok z 21. augusta, po ktorom zostali stovky mŕtvych.

Lavrov na tlačovej konferencii, ktorú prenášala televízia, povedal, že krajiny vyzývajúce na akcii prevzali "na seba dvojjedinú úlohu vyšetrovateľov a súčasne Bezpečnostnej rady OSN". Podľa ministra sýrska opozícia zmanipulovala správy o útoku, aby zmarila mierovú konferenciu o Sýrii, napísala agentúra Associated Press.


Britský premiér prerušil dovolenku, USA zvažujú všetky možnosti

Na snímke britský premiér David Cameron
Foto: FOTO TASR/AP
Britský premiér David Cameron prerušil svoju dovolenku a bude predsedať Národnej bezpečnostnej rade, ktorá bude rokovať o reakcii Británie na údajný útok chemickými zbraňami v Sýrii, citovala dnes vládny zdroj agentúra Reuters.

"Vrátil sa, vzhľadom na všeobecnú situáciu v Sýrii.... a aby tu bol počas diskusie o všetkých možných variantoch," uviedol zdroj pre Reuters.

Americký minister obrany Chuck Hagel dnes povedal, že Spojené štáty by pristúpili k akcii voči Sýrii iba v súlade s medzinárodným spoločenstvom a s právnym zdôvodnením, v reakcii na údajné útoky chemickými zbraňami v Damasku. Hagel sa vyjadril počas návštevy Indonézie a odmietol uviesť, aké vojenské možnosti Biely dom zvažuje a či je, podľa jeho názoru, vojenská reakcia USA pravdepodobná.

"USA zvažujú všetky možnosti v súvislosti so situáciou v Sýrii. Spolupracujeme s našimi spojencami a medzinárodným spoločenstvom," vyhlásil na tlačovej konferencii v Jakarte. "Analyzujeme spravodajské informácie. A dostaneme sa k faktom. A ak dôjde k akejkoľvek akcii, bude to spoločne s medzinárodným spoločenstvom a v rámci právneho zdôvodnenia," citovala ho agentúra Reuters.


Cameron Putinovii: Za chemickým útokom bol "nepochybne" sýrsky režim

Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a britský premiér David Cameron
Foto: TASR/AP
Britský premiér David Cameron dnes v telefonickom rozhovore s ruským prezidentom Vladimirom Putinom vyhlásil, že za údajným útokom chemických zbraní v Sýrii bola "nepochybne" sýrska vláda. Citovala ho agentúra DPA.

Podľa Cameronových slov "neexistuje dôkaz", ktorý by podporil obvinenia sýrskeho režimu, že má útok na svedomí opozícia.

Obaja politici dnes "zopakovali postoj, na ktorom sa dohodli všetci lídri skupiny G8 na stretnutí v júni: Nik nesmie používať chemické zbrane a akékoľvek ich použitie si vyžaduje významnú reakciu medzinárodného spoločenstva," informoval hovorca Downing Street.

Putin povedal Cameronovi, že "nič nedokazuje, či sa vôbec uskutočnil útok chemickými zbraňami ani kto je zaň zodpovedný".