Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Sýria ostreľovala utečenecký tábor v Turecku

Foto: TASR/AP

Pri ostreľovaní sa zranili štyria ľudia. Streľba zranila dvoch Sýrčanov, žijúcich v utečeneckom tábore, a dvoch Turkov, ktorí tam pracujú.

Ankara 9. apríla (TASR) - Turecko odsúdilo dnes boje medzi vojakmi sýrskej armády a povstalcami, ku ktorým došlo dnes v turecko-sýrskom pohraničí a vyžiadali si zranenia najmenej štyroch ľudí. Medzi nimi sú aj dvaja Turci, pracovníci utečeneckého tábora, informovalo turecké ministerstvo zahraničných vecí.

K zrážkam medzi sýrskymi jednotkami a povstalcami došlo dnes pri utečeneckom tábore Kilis, ktorý sa nachádza na tureckej strane hranice v rovnomennej provincii.

Ako informovalo turecké ministerstvo, streľba zo sýrskej časti pohraničia zasiahla a zranila dvoch Sýrčanov, žijúcich v utečeneckom tábore, a dvoch Turkov, ktorí tam pracujú.

"Rázne odsudzujeme tento tragický incident, ku ktorému došlo v čase, keď sa majú sýrski vojaci sťahovať na základne v rámci plánu misie Kofiho Annana," uvádza turecký rezort diplomacie vo svojom stanovisku. "Sýrčanom, ktorí utekajú pred násilnosťami sýrskeho režimu, Turecko garantuje plnú ochranu. Je prirodzené, že ak sa podobné incidenty zopakujú, prijmeme všetky potrebné opatrenia, " píše sa ďalej v komuniké.

Medzinárodný sprostredkovateľ Kofi Annan, ktorý pôsobí ako spoločný vyslanec OSN a Ligy arabských štátov (LAŠ), predložil šesťbodový plán na ukončenie násilností v Sýrii. Na základe plánu sa majú vládne jednotky v utorok začať sťahovať z miest a do 12. apríla majú obe strany zastaviť paľbu.

Annan v utorok plánuje navštíviť jeden z ôsmich utečeneckých táborov v Turecku pri hraniciach so Sýriou, kam sa uchýlilo viac ako 24.000 Sýrčanov. Má to byť tábor v tureckej provincii Hatay.