Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Sýria podporila letecký útok Iránu proti základniam s vojakmi USA

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Irán v stredu vypálil viac ako 20 rakiet na iracké základne, na ktorých sú umiestnení aj americkí vojaci, pripomína AP.

Teherán 8. januára (TASR) - Sýria prejavuje solidaritu s Iránom a uvádza, že Teherán má právo brániť sa, keď "čelí americkým hrozbám a útokom", píše agentúra AP.

Sýrske ministerstvo zahraničných vecí v stredu vo svojom vyhlásení uviedlo, že Sýria "americký režim viní zo všetkých následkov spôsobených jeho bezohľadným postupom a arogantným spôsobom zmýšľania".

Irán v stredu vypálil viac ako 20 rakiet na iracké základne, na ktorých sú umiestnení aj americkí vojaci, pripomína AP. Išlo o pomstu za piatkový americký útok v Bagdade, pri ktorom prišiel o život iránsky generál Kásem Solejmání.

Profesor Peter Viggo Jakobsen z Dánskej kráľovskej vojenskej akadémie (RDDC) v Kodani, ktorého AP cituje, povedal, že iránsky útok na amerických vojakov v Iraku bol "najmenším možným útokom, aký Irán mohol uskutočniť" a zároveň tvrdiť, že vykonal pomstu.

Irán podľa Jakobsenových slov "urobil všetko pre to, aby zabránil výskytu obetí na strane Američanov". Jakobsen takisto pripomenul, že podľa niektorých správ Irán Američanov vopred varoval.

Sýria je spojencom Iránu v oblasti Arabského polostrova a Teherán poslal tisícky bojovníkov na pomoc jednotkám sýrskeho prezidenta Bašára Asada v občianskej vojne.