Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Sýrski povstalci vstúpili do Kobané, chcú pomôcť v boji proti IS

Kurdskí bojovníci péšmarga reagujú počas príchodu na hraničný priechod Ibrahim Chálil v kurdskom regióne na severe Iraku 29. októbra 2014. Desiatky irackých Kurdov, príslušníkov milícií péšmarga, sa dnes vydali na pomoc sýrskemu mestu Kobané, ktoré obliehajú militanti z Islamského štátu (IS). Foto: TASR/AP

K vstupu sýrskych povstalcov do Kobané došlo niekoľko hodín po tom, čo skupina irackých kurdských oddielov péšmarga dorazila do Turecka na svojej ceste do Sýrie na pomoc sýrskym kurdským jednotkám v boji proti militantom z IS.

Müršit Pinar 29. októbra (TASR) - Menšia skupina sýrskych povstalcov vstúpila dnes do obliehaného sýrskeho, Kurdmi obývaného mesta Kobané s cieľom pomôcť jeho kurdským obrancom v boji proti extrémistom z hnutia Islamský štát (IS).

S odvolaním sa na sýrskych aktivistov a kurdských predstaviteľov o tom dnes informovala agentúra AP.

Skupina zhruba 50 ozbrojených bojovníkov je zo Slobodnej sýrskej armády (FSA), ktorá bojuje proti sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi.

Kurdskí predstavitelia z Kobané uviedli, že skupina do mesta vstúpila cez hraničný priechod Müršit Pinar na turecko-sýrskych hraniciach.

K vstupu sýrskych povstalcov do Kobané došlo niekoľko hodín po tom, čo skupina irackých kurdských oddielov péšmarga dorazila do Turecka na svojej ceste do Sýrie na pomoc sýrskym kurdským jednotkám v boji proti militantom z IS. Príchod péšmargov do Kobané sa očakáva ešte v priebehu dnešného dňa.