Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Povstalci zaútočili na leteckú základňu na severozápade krajiny

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Povstalci obliehajú základňu už niekoľko mesiacov. Celkovo ovládajú veľkú časť provincie, ktorá leží pri hranici s Tureckom, vládne jednotky kontrolujú niektoré oblasti vrátane provinčnej metropoly.

Bejrút 27. apríla (TASR) - Sýrski opoziční aktivisti informovali dnes o intenzívnych zrážkach na severozápade krajiny, kde povstalci zaútočili na rozľahlú vojenskú leteckú základňu.

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) uviedlo, že na oboch stranách došlo k obetiam. Podľa centra a opozičných miestnych koordinačných výborov útočilo na povstalcov opakovane aj vojenské letectvo, uviedla tlačová agentúra AP.

Povstalci obliehajú základňu pri meste Abú Zuhur v provincii Idlib už niekoľko mesiacov. Celkovo ovládajú veľkú časť provincie, ktorá leží pri hranici s Tureckom, aj keď vládne jednotky stále kontrolujú niektoré oblasti vrátane rovnomennej provinčnej metropoly.

Konflikt v Sýrii sa začal prevažne pokojnými protivládnymi protestmi v marci 2011, postupne však prerástol do občianskej vojny. Podľa OSN si vyžiadala už viac než 70.000 obetí na životoch.