Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Sýria: Pri izraelských náletoch v Homse utrpeli zranenia piati vojaci

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pri piatkových izraelských náletoch na predmestí Damasku bol zabitý iránsky vojenský poradca, oznámili sýrske aj iránske médiá.

Bejrút 2. apríla (TASR) - Pri izraelských náletoch v sýrskej provincii Homs boli v noci na nedeľu zranení piati vojaci, informovali sýrske štátne médiá aj opoziční aktivisti.

Podľa Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) išlo už o deviaty izraelský útok v Sýrii od začiatku tohto roka, informuje agentúra AP.

Sýrska štátna tlačová agentúra SANA s odvolaním sa na vojenské zdroje uviedla, že najnovšia vlna izraelských náletov zasiahla mesto Homs a priľahlé vidiecke oblasti. Niektoré z izraelských striel zneškodnila sýrska protivzdušná obrana.

Podľa SOHR izraelské rakety cielili na objekty sýrskej armády a milícií napojených na Irán a bolo medzi nimi aj bližšie nešpecifikované výskumné centrum.

Izrael sa k týmto správam bezprostredne nevyjadril.

Izrael za uplynulé roky podnikol stovky náletov na ciele na území ovládanom sýrskou vládou vrátane letísk v Damasku či Aleppe. Tieto operácie však izraelská strana potvrdzuje alebo komentuje len v ojedinelých prípadoch.

Opakovane však pripustila, že sa zameriava na Iránom podporované militantné zoskupenia, ako je libanonské hnutie Hizballáh, ktoré na podporu jednotiek sýrskeho prezidenta Bašára Asada vyslalo tisícky svojich príslušníkov.

Pri piatkových izraelských náletoch na predmestí Damasku bol zabitý iránsky vojenský poradca, oznámili sýrske aj iránske médiá.