Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Pri náletoch na nemocnicu v Aleppe zahynuli pacienti aj zdravotníci

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Najnovšia vlna náletov na sýrske mesto Aleppo si vyžiadala vyše 60 obetí. K týmto leteckým útokom došlo za necelých 24 hodín, informovala dnes agentúra AP.

Bejrút 28. apríla (TASR) - Lekári bez hraníc (MSF) dnes oznámili, že medzi ľuďmi, ktorých v stredu neskoro večer zabili nálety na nemocnicu podporovanú touto humanitárnou organizáciou v povstalcami ovládanej časti severosýrskeho mesta Aleppo, je 14 pacientov a zdravotníkov.

Opoziční aktivisti a dobrovoľní záchranári uviedli, že počet zabitých pri náletoch na nemocnicu al-Kuds vo štvrti as-Sukarí a priľahlé oblasti stúpol na 27, pričom sú medzi nimi deti aj lekári.

Civilná obrana s názvom Biele prilby oznámila, že medzi mŕtvymi sa nachádza šesť členov zdravotníckeho personálu vrátane jedného z mála pediatrov, ktorí ešte zostali v častiach Aleppa kontrolovaných opozíciou. Dobrovoľnícke Biele prilby stanovili celkový počet zabitých na 30, pričom Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) uviedlo, že obetí na životoch je najmenej 27.

MSF v sérii e-mailov adresovaných agentúre AP uviedli, že medzi mŕtvymi je najmenej 14 pacientov a zdravotníkov. Podľa skorších správ zahynul aj ďalší lekár - zubár.

Nemocnica, ktorú podporoval okrem MSF aj Červený kríž, je teraz, po 14 náletoch, mimo prevádzky.

Identita vojenských lietadiel, ktoré nálety podnikli, nie je zatiaľ známa. Hlavný vyjednávač sýrskej opozície na mierových rokovaniach v Ženeve Muhammad Allúš obvinil z ničivých náletov na Aleppo vládu sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Allúš pre AP uviedol, že najnovšie násilie vládnych síl dokazuje, že ani "súčasné okolnosti nevedú k žiadnemu politickému činu".

Sýrske štátne médiá dnes takisto vydali správu o počte obetí, ktoré si vo vládou kontrolovaných štvrtiach Aleppa vyžiadalo ostreľovanie povstalcami - podľa sýrskej štátnej televízie tam zahynulo 14 civilistov.

Agentúra SANA informovala, že dnešné povstalecké ostreľovanie si vyžiadalo aj desať ranených. Ostreľovanie nasledovalo len niekoľko hodín po sérii náletov, ktoré zasiahli kľúčovú nemocnicu al-Kuds a priľahlé budovy.

Počet zabitých v Aleppe stúpa od 22. apríla, keď sa vyostrili boje medzi vládnymi silami a povstalcami o toto mesto.

Aleppo bolo pred vojnou obchodnou metropolou krajiny. Boje sa oňho zvádzajú už od roku 2012. V súčasnosti je rozdelené na západný sektor kontrolovaný vládou a na východnú časť ovládanú opozičnými povstalcami.

V uplynulých mesiacoch vládne sily podporované ruskými leteckými útokmi zaznamenávajú v Aleppe úspechy a postupujú - hrozí, že východ, už i tak zničený rokmi ostreľovania a náletov, obkľúčia.

Rusko poprelo zodpovednosť za smrtiace nálety v sýrskom Aleppe

Rusko poprelo dnes svoju zodpovednosť za najnovšiu vlnu náletov na sýrske mesto Aleppo, pri ktorej bola zasiahnutá nemocnica a celkovo zahynulo viac ako 60 ľudí. Podľa vyhlásenia ruského ministerstva obrany, ktorého citovala agentúra Reuters, Moskva nepodnikala v uplynulých dňoch nijaké nálety v danej oblasti.

"Podľa našich informácií sa objavilo 27. apríla večer nad Aleppom prvýkrát po dlhej prestávke lietadlo, ktoré patrilo jednej z krajín takzvanej koalície proti Islamskému štátu," vyhlásil ruský rezort obrany.

K útokom na Aleppo sa vyjadrili aj Spojené štáty, ktoré sú "obzvlášť zdesené" zasiahnutím tamojšej nemocnice al-Kuds, kde podľa údajov Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) zahynulo najmenej 27 ľudí vrátane lekárov a detských pacientov. "Dôrazne odsudzujeme túto vlnu náletov a ostreľovania, pri ktorej bolo v Aleppe usmrtených len za ostatných 24 hodín viac ako 60 ľudí," povedal hovorca Bieleho domu Josh Earnest.

Osobitný vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura v rozhovore pre televíznu stanicu al-Arabíja povedal, že zasiahnutie nemocnice v Aleppe počas náletov v noci na dnes nepovažuje za výsledok omylu. Nezmienil sa však o tom, kto by mohol byť za tieto útoky zodpovedný.

Aleppo je momentálne jedným z hlavných bojísk sýrskej občianskej vojny; nedávno uzavreté prímerie je porušované a mierové rokovania v Ženeve stagnujú. De Mistura vyzval dnes Spojené štáty a Rusko, aby pomohli oživiť tieto rokovania, ktoré podľa neho "visia na vlásku". Hlavný vyjednávač sýrskej opozície na mierových rokovaniach Muhammad Allúš obvinil z ničivých náletov na Aleppo vládu prezidenta Bašára Asada, sýrska armáda však tieto obvinenia poprela.