Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Pri náletoch tureckých síl zahynuli v Sýrii najmenej piati civilisti

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Dohoda o prímerí bola ohlásená po štvrtkovom stretnutí amerického viceprezidenta Mikea Pencea s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom v Ankare.

Bejrút 18. októbra (TASR) - Najmenej piati civilisti prišli v piatok o život a 14 ďalších utrpelo zranenia pri náletoch tureckých síl v dedine ležiacej neďaleko pohraničného severosýrskeho mesta Ras al-Ajn, v ktorom aj napriek prímeriu uzavretému medzi Spojenými štátmi a Tureckom pokračujú boje. Informovalo o tom Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR).

"Pri tureckých náletoch na dedinu Báb al-Chajr, východne od mesta Ras al-Ajn, bolo zabitých päť civilistov," povedal šéf SOHR Rámí Abdal Rahmán, ktorého citovala agentúra AFP.

To, že Turecko porušuje uzavretú dohodu o päťdňovom prímerí, uviedol aj hovorca Kurdmi vedených Sýrskych demokratických síl (SDF) Mustafá Balí. Turecko svojimi náletmi podľa jeho slov mieri na pozície bojovníkov, dediny, v ktorých žijú civilisti, i na nemocnice.

Dohoda o prímerí bola ohlásená po štvrtkovom stretnutí amerického viceprezidenta Mikea Pencea s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom v Ankare. Turecko na základe dohody preruší svoju vojenskú operáciu na severe Sýrie, aby umožnilo kurdským silám stiahnuť sa v priebehu 120 hodín z oblasti tzv. bezpečnostnej zóny. Ak bude odsun, ktorý sa podľa Pencea už začal, zavŕšený, turecká operácia bude ukončená.