Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Prímerie v Sýrii sa zatiaľ väčšinou dodržiava, Rusko zastavilo nálety

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Dohodu o prímerí dosiahli Spojené štáty a Rusko.

New York 27. februára (TASR) - Prímerie v Sýrii bolo dnes - niekoľko hodín po tom, čo vošla do platnosti dohoda sprostredkovaná Ruskom a Spojenými štátmi - väčšinou dodržované, všíma si podľa agentúry DPA organizácia sýrskych ochrancov ľudských práv SOHR.

Monitorovacia skupina so sídlom v Británii ďalej spresňuje, že v provincii Lázikíja na severozápade Sýrie však aj napriek tomuto prímeriu boje medzi armádnymi jednotkami a islamistickými vzbúrencami pokračujú.

Dohodu o dodržiavaní pokoja zbraní uzavrela sýrska vláda s 97 povstaleckými a militantnými organizovanými skupinami.

Sýrska štátna televízia informovala, že v západosýrskom meste Salamíja, ovládanom jednotkami vládneho režimu, zahynuli pri útoku bomby ukrytej v aute dvaja ľudia. K zodpovednosti za tento atentát sa neprihlásil nikto.

Krehké prímerie vošlo v Sýrii do platnosti o polnoci z piatka na dnes miestneho času (piatok 23.00 h SEČ). Nevzťahuje sa ale na extrémistickú organizáciu Islamský štát (IS) a sýrsku odnož al-Káidy nazývanú Front an-Nusra. Rovnako nezahŕňa ani iné milície označené Bezpečnostnou radou OSN za teroristické skupiny.

Rusko zastavilo na dnes všetky nálety

Rusko zastavilo dnes všetky nálety v oblastiach, kde sa sýrske ozbrojené skupiny - vrátane vládnych jednotiek - zaviazali dodržovať najnovšiu dohodu o prímerí. Podľa agentúry AP o tom dnes na brífingu v Moskve informoval generálmajor Sergej Rudskoj z generálneho štábu ruskej armády.

"Ruská federácia kompletne zastavila útoky v 'zelenej zóne', to znamená v tých oblastiach a na tie ozbrojené jednotky, ktoré nám zaslali požiadavky o prímerí," uviedol Rudskoj.

Podľa jeho slov sľúbilo dodržovať pokoj zbraní 17 ozbrojených skupín.

Aby sa predišlo chybám a takisto vzhľadom na začiatok prímeria nebudú ruské vzdušné sily podnikať v sobotu 27. februára v Sýrii nijaké lety, konštatoval generál Rudskoj.