Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Sýria sa ospravedlnila za ostreľovanie tureckej dediny

Tureckí vojaci na aute prechádzajú okolo domu, ktorý bol zasiahnutý počas mínometného útoku v tureckom meste Akcakale na hraniciach so Sýriou 4. októbra 2012. Foto: TASR/AP

Pri ostreľovaní zahynulo v Turecku päť civilistov.

Ankara 4. októbra (TASR) - Sýria priznala zodpovednosť za ostreľovanie tureckej dediny a oficiálne sa ospravedlnila za civilné obete. Oznámil to dnes turecký vicepremiér Besir Atalay.

Pri ostreľovaní zahynulo v Turecku päť civilistov.

Atalay ďalej uviedol, že Sýria ubezpečila OSN, že "takýto incident sa nebude opakovať".

Cezhraničné napätie medzi Tureckom a Sýriou sa vystupňovalo stredu po tom, čo mínometná strela vypálená z územia Sýrie dopadla na dom v tureckej pohraničnej dedine a zabila ženu, jej tri dcéry a ďalšiu ženu. Zranila tiež najmenej desať ďalších osôb, informovali turecké médiá.

Záber z videa zachytáva povstalcov v sýrskom meste Aleppo
Foto: TASR/AP

Turecko prijalo sýrske vyjadrenia ako ospravedlnenie za mínometnú paľbu


Turecko prijalo ako ospravedlnenie sýrske vyjadrenia o ľútosti nad cezhraničnou mínometnou paľbou, ktorá si vyžiadala životy tureckých civilistov a takmer vtiahla Turecko do sýrskej občianskej vojny. Informovala o tom dnes tlačová agentúra Anatólia, ktorá citovala predstaviteľa tureckej vlády, vicepremiéra Besira Atalaya.

Vedenie Sýrie vyjadrilo ľútosť prostredníctvom Organizácie Spojených národov (OSN), uviedol vicepremiér podľa agentúry.

Sýria zároveň ubezpečila, že "takýto incident sa odteraz nebude viac opakovať".

Vicepremiér však na dodatočnú otázku novinára poznamenal, že dosiaľ nedostali od Sýrie žiadne priame ospravedlnenie.

Cezhraničné napätie medzi Tureckom a Sýriou sa v stredu vystupňovalo po tom, čo mínometná strela vypálená z územia Sýrie dopadla na dom v tureckej pohraničnej dedine a zabila ženu, jej tri dcéry a ďalšiu ženu. Zranila tiež najmenej desať ďalších osôb, informovali turecké médiá.

K vyostrenej situácii sa dnes už skôr vyjadril aj šéf Ligy arabských štátov (LAŠ) Nabíl Arabí a varoval pred negatívnym dopadom cezhraničného napätia medzi Sýriou a Tureckom.

"Toto je závažný vývoj. Prináša so sebou nebezpečnú hrozbu pre mier a bezpečnosť v regióne a vo svete," dodal vo vyhlásení Arabí.