Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 11. jún 2024
< sekcia Zahraničie

Tisíce Sýrčanov od roku 2011 systematicky miznú, ide o teror režimu

Chlapec stojí pred obchodom zničeným bombardovaním sýrskou armádou v Idlibe Foto: TASR/AP

Oznámili to dnes vyšetrovatelia Organizácie Spojených národov.

Ženeva 19. decembra (TASR) - Tisíce sýrskych civilistov od roku 2011 systematicky miznú. Oznámili to dnes vyšetrovatelia Organizácie Spojených národov (OSN) a dodali, že podľa dôkazov ide o súčasť "rozsiahlej kampane teroru", ktorú vedie sýrsky režim proti obyvateľstvu. Informácie priniesla tlačová agentúra DPA.

Vyšetrovacia komisia OSN pre Sýriu vo svojej správe uviedla, že nedobrovoľné, čiže vynútené zmiznutia sú zločinom proti ľudskosti.

"Vyšetrovanie odhalilo stálu celoštátnu schému, keď ľudí - prevažne dospelých mužov - zatýkajú sýrske bezpečnostné a ozbrojené sily, ako aj provládne milície," uvádza sa v správe.

Sýrčanov odvliekli vždy vtedy, keď vládne sily podnikli razie v odľahlých oblastiach krajiny, na kontrolných stanovištiach alebo v nemocniciach, kde sa ľudia liečili.

Štátne bezpečnostné sily a ich spojenecké milície sa zameriavajú na demonštrantov, dezertérov a rodinných príslušníkov údajných nepriateľov, dokonca aj na deti.

Rodinným príslušníkom ľudí odvlečených bezpečnostnými silami úrady odmietajú poskytnúť akúkoľvek informáciu o osude ich milovaných, čo spôsobuje duševné trápenie rovnajúce sa až mučeniu. Uviedla to štvorčlenná vyšetrovacia komisia OSN.

Odborníci pod vedením Paula Sérgia Pinheira z Brazílie poznamenali, že povstalecké skupiny začali tento rok brať rukojemníkov kvôli výkupnému, čo je tiež zločin.

Komisia však takisto napísala, že niektoré tieto povstalecké skupiny, ako napríklad Islamský štát v Iraku a Levante (ISIL), v posledných mesiacoch prevzali taktiku nedobrovoľného miznutia osôb.

V správe vyšetrovacej komisie sa neuvádza počet obetí, keďže rodinní členovia sa často neodvážia otvorene hovoriť o probléme ani ho prešetrovať, a to pre skutočne opodstatnené obavy, že aj ich môžu zatknúť.

Nemenovaný predstaviteľ OSN pre agentúru DPA uviedol, že komisia zdokumentovala 100 zmiznutí ľudí a že podľa jej odhadov sú takýchto prípadov tisíce.

Okrem psychického stresu sú navyše rodiny prevažne mužských obetí ponechané bez svojho živiteľa a zažívajú tak chudobu.

"Neviem, ako žiť a starať sa o malé deti bez ich otca," povedala jedna mladá žena vyšetrovateľom po zmiznutí svojho manžela.

Všetci, čo odvlečenie prežili, vyhlásili, že boli mučení. Napísala to v správe komisia, ktorá podľa svojich tvrdení vypočula mnoho svedkov, avšak nemala dovolené vstúpiť na územie Sýrie.

Správa komisie opisuje prípad dieťaťa, ktoré zatkli v meste Dará na juhu krajiny v apríli 2011. "Jeho rodina po synovi bezvýsledne pátrala v nemocniciach a obávala sa, že ho zadržali alebo zabili. Jeho telo, s rozsiahlymi stopami po mučení, vrátili rodine v júni 2011," uvádzalo sa v správe vyšetrujúcej komisie OSN pre Sýriu.