Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Sýria sa pred prímerím dopustila vojnových zločinov

K vojnovým zločinom došlo počas ofenzív proti opozičným baštám v marci a apríli.

Bejrút 2. mája (TASR) - Sýrske vládne jednotky zabili najmenej 95 civilistov, mnohých chladnokrvne, a zničili stovky domov počas dvojtýždňovej ofenzívy v severosýrskej provincii Idlib, ktorá sa konala počas vyjednávania o prímerí. Uviedla to dnes ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch.

K vojnovým zločinom došlo počas ofenzív proti opozičným baštám v marci a apríli. Bolo to v čase, keď sa medzinárodný mierový vyslanec pre Sýriu Kofi Annan prímerím pokúšal ukončiť viac ako rok trvajúci konflikt v krajine, uviedla HWR vo svojej dnes zverejnenej 38-stranovej správe.

"Kým sa diplomati hádali o detailoch Annanovho mierového plánu, sýrske tanky a vrtuľníky útočili v Idlibe na jedno mesto za druhým," uviedla riaditeľka programu HRW pre naliehavé prípady Anna Neistatová.

"Všade, kam sme prišli, sme videli vypálené a zničené domy, obchody a autá a počúvali sme ľudí, ktorých príbuzní boli zabití. Bolo to, ako keby chcela sýrska vláda využiť každú minútu pred uzavretím prímeria na to, aby spôsobila škody," dodala.

OSN tvrdí, že od začiatku protivládnych nepokojov v Sýrii proti režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada spred 13 mesiacov zahynulo už viac ako 9000 ľudí.

Najmenej 15 sýrskych vojakov a dvaja povstalci prišli dnes medzitým počas bojov v provincii Aleppo, informovalo Sýrske observatórium pre ľudské práva so sídlom v Británii. Medzi obeťami boli aj dvaja vysokopostavení armádni dôstojníci.