Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Sýria: Spojenci zhadzovali nové letáky nad územím pod kontrolou IS

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Extrémisti dnes tiež dali internetovým kaviarňami v Rakke štyri dni na to, aby prestali poskytovať bezdrôtový prístup na internet okolitým domom.

Bejrút 19. júla (TASR) - Spojenými štátmi vedené koaličné letectvo zhadzovalo nové letáky nad sýrskym mestom Rakka, baštou extrémistickej skupiny Islamský štát (IS). Obyvateľom letáky sľubujú, že do regiónu "príde sloboda", informovali dnes aktivisti.

Skupina zameraná proti IS a nazvaná "Rakka je ticho zabíjaná" a Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) uviedli, že na letákoch sú kresby mŕtvych extrémistov a ich zástava prevrátená hore nohami. Jeden obrázok zachytáva štyroch bojovníkov kurdských milícií kráčajúcich ulicou so slovami "Sloboda príde".

Najnovšie zhodenie letákov prišlo v čase, keď kurdské Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG) postúpili na severe Sýrie do vzdialenosti 50 kilometrov od Rakky, de facto metropoly "kalifátu" vyhláseného skupinou Islamský štát.

Extrémisti dnes tiež dali internetovým kaviarňami v Rakke štyri dni na to, aby prestali poskytovať bezdrôtový prístup na internet okolitým domom, uviedli aktivisti. Pred dvoma týždňami IS zverejnil video údajne zachytávajúce vraždu dvoch Sýrčanov v meste, obvinených zo špionáže.