Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Sýria sa sťažuje na znenie rezolúcie OSN

Sýrsky prezident Bašár Asad, archívne foto Foto: TASR/AP

Pre agentúru AP to vo štvrtok uviedol sýrsky vyslanec pri OSN Bašár Džaafarí, podľa ktorého varovanie vyslovili európske štáty.

New York 29. mája (TASR) - Nedávno prijatá rezolúcia Valného zhromaždenia OSN o hrozbách teroristickej skupiny Islamský štát (IS) voči irackému kultúrnemu dedičstvu sa nevzťahuje na rovnaké nebezpečenstvo aj v susednej Sýrii, keďže členské štáty OSN pohrozili odmietnutím predmetného opatrenia.

Pre agentúru AP to vo štvrtok uviedol sýrsky vyslanec pri OSN Bašár Džaafarí, podľa ktorého varovanie vyslovili európske štáty. Jeho iracký diplomatický kolega na pôde OSN Muhammad Hákim povedal, že vypracovať rezolúciu rovnakým spôsobom aj pre Sýriu "by bolo politicky trocha komplikované, povedzme to tak".

Extrémisti z IS zničili v Sýrii a Iraku už mnohé svetoznáme kultúrne pamiatky, pričom ďalším hrozí podobný osud, čo vyvoláva znepokojenie svetovej verejnosti. Mnohé členské štáty OSN však vyčítajú vláde sýrskeho prezidenta Bašára Asada zodpovednosť za občiansku vojnu, ktorá sužuje krajinu už štyri roky.