Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Pri sýrskych hraniciach zmizla z radarov stíhačka, asi havarovala

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Kontakt s pilotom stíhačky sa prerušil krátko po tom, ako oznámil, že sa chystá z lietadla katapultovať.

Istanbul 13. mája (TASR) - Turecká stíhačka F-16 dnes v oblasti hranice so Sýriou zmizla z radarov. Oznámila to turecká armáda, ktorú citovala agentúra DPA.

Turecká televízia NTV, odvolávajúc sa na armádne zdroje, informovala, že išlo pravdepodobne o nehodu.

Podľa armády sa stíhačka stratila o 13.15 h SELČ v hornatej oblasti provincie Osmaniye na juhu krajiny. Kontakt s pilotom stíhačky sa prerušil krátko po tom, ako oznámil, že sa chystá z lietadla katapultovať.

Okamžite sa začala pátracia a záchranná akcia. Stíhačka vzlietla z vojenskej základne v severotureckej provincii Amasya, približne 450 kilometrov od miesta incidentu.

Sýria vlani v júni pri svojom pobreží zostrelila tureckú prieskumnú stíhačku F-14. Argumentovala tým, že konala v sebaobrane a nevedela, že ide o tureckú stíhačku. Ankara však uviedla, že lietadlo bolo identifikovateľné a nachádzalo sa v medzinárodnom vzdušnom priestore.

Vzťahy medzi oboma krajinami sú napäté odvtedy, ako sa Turecko nezhodlo so sýrskym prezidentom Bašárom Asadom ohľadom jeho násilnej odpovede na pôvodne pokojné povstanie, z ktorého sa postupne vyvinula občianska vojna.