Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Sýria tvrdí, že Izrael podnikol raketový útok na okolie Damasku

Ľudia odpratávajú trosky po izraelskom útoku na Sýriu, na predmestí Kfar Súsa v sýrskom Damasku 21. februára 2024. Foto: TASR/AP

Proiránska libanonská televízia al-Majadín informovala o silnej explózii z damaskej štvrte Sajjida Zajnab, podrobnosti však neuviedla.

Damask 29. februára (TASR) – Sýrske štátne médiá v stredu informovali o raketovom útoku na okolie sýrskej metropoly Damask, ktorý pripísali Izraelu. Sýrska protivzdušná obrana väčšinu rakiet zostrelila, uviedla sýrska štátna televízia citovaná agentúrami AFP a Reuters.

Ďalšie podrobnosti však televízia neuviedla. Korešpondent agentúry AFP v Damasku hlásil hlasné zvuky, po ktorých sa rozzvučali sirény sanitiek.

Proiránska libanonská televízia al-Majadín informovala o silnej explózii z damaskej štvrte Sajjida Zajnab, podrobnosti však neuviedla.

Podľa zdrojov z prostredia spravodajských služieb má Irán v danej oblasti silnú vojenskú prítomnosť. Údajne sa tam nachádza aj sieť podzemných základní týchto milícií podporovaných Iránom.

V uplynulom období Izrael podnikol vo vládou kontrolovaných častiach vojnou zmietanej Sýrie stovky útokov. K zodpovednosti za ne sa hlási len zriedkavo; opakovane však deklaruje, že útočí na základne militantných skupín spojených s Iránom, ako je napr. libanonský Hizballáh, ktorý na podporu armády sýrskeho prezidenta Bašára Asada vyslal tisíce bojovníkov.

Údery izraelskej armády na Hizballáh sa zintenzívnili po vypuknutí vojny v palestínskom Pásme Gazy, ktorá je dôsledkom útoku teroristických kománd militantného hnutia Hamas a ďalších palestínskych formácií na Izrael zo 7. októbra 2023.