Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Irán prijal pozvanie OSN na konferenciu o Sýrii

Bašár Asad Foto: TASR/AP

Irán je najvernejším regionálnym spojencom sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ktorého sa povstalci snažia zvrhnúť.

Ankara 20. januára (TASR) - Irán dnes oznámil, že prijal pozvanie OSN na účasť na medzinárodnej mierovej konferencii zameranej na ukončenie občianskej vojny v Sýrii. Informovala o tom iránska tlačová agentúra ISNA.
Sýrska opozícia odmieta účasť na mierovej konferencii, ak príde Irán
Hlavná koalícia sýrskych opozičných skupín sa nezúčastní na mierových rozhovoroch, ktoré sa majú konať tento týždeň vo Švajčiarsku, pokiaľ OSN do dnešného večera nestiahne svoju pozvánku pre Irán. Informovala o tom agentúra Reuters.

Člen politického výboru Národnej koalície sýrskych revolučných a opozičných síl Anas Abdah pre Reuters povedal, že združenie dáva na stiahnutie pozvánky pre Irán lehotu do 20.00 h SEČ.

Ku kritickým hlasom sa dnes pridala aj Saudská Arábia vyhlásením, že Irán nie je "spôsobilý" zúčastniť sa na konferencii, pokým nebude súhlasiť s vytvorením prechodnej vlády v Sýrii.

"Irán neoznámil svoj postoj v tejto otázke, preto nie je spôsobilý zúčastniť sa (na konferencii), najmä z toho dôvodu, že jeho vojenské sily bojujú bok po boku so silami (sýrskeho) režimu," uvádza vyhlásenie zverejnené oficiálnou saudskoarabskou tlačovou agentúrou SPA.


Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun v nedeľu oznámil, že pozvánku Teheránu adresoval po detailných rozhovoroch s iránskym ministrom zahraničných vecí Mohammadom Džavádom Zarífom a ubezpečení, že Irán akceptuje princípy a ciele mierovej konferencie.

Účasť Iránu na medzinárodnej konferencii známej ako Ženeva-2, ktorá sa má začať vo Švajčiarsku v stredu, odmieta hlavná koalícia sýrskych opozičných skupín, ktorá pohrozila, že v takom prípade nevyšle svojich delegátov na tieto rozhovory.

Výhrady opakovane vyslovili aj USA a Francúzsko dnes spresnilo, že Iránu by nemali umožniť účasť, ak nebude súhlasiť s návrhom na vytvorenie prechodnej sýrskej vlády s úplnými výkonnými právomocami.

"Vždy sme odmietali akékoľvek predbežné podmienky účasti na konferencii Ženeva-2 o Sýrii... Irán sa na základe oficiálnej pozvánky, ktorú sme dostali, zúčastní na Ženeve-2 bez akýchkoľvek predbežných podmienok," citovala ISNA hovorkyňu iránskeho ministerstva zahraničných vecí.

Sýrska mierová konferencia sa musí zameriavať na boj s terorizmom


Sýrsky prezident Bašár Asad dnes vylúčil, že opozičných predstaviteľov vymenuje za ministrov novej vlády, a vyhlásil tiež, že mierové rozhovory vo Švajčiarsku by sa mali zameriavať na "boj proti terorizmu". Vyjadroval sa pritom vzdorovitým tónom, a to len dva dni pred začiatkom rokovaní.

Pan Ki-mun
FOTO TASR/AP
Asad v rozhovore pre francúzsku tlačovú agentúru AFP vyhlásil, že sa pravdepodobne bude uchádzať o znovuzvolenie v júnových prezidentských voľbách. Tento výrok určite nahnevá zástupcov opozície, podľa ktorých by malo byť hlavnou témou mierových rozhovorov vo Švajčiarsku práve zbavenie Asada moci. Napísala to agentúra Reuters, ktorá zmonitorovala interview AFP.

Ak sa aj mierová konferencia s názvom Ženeva-2 naozaj uskutoční, je nepravdepodobné, že prinesie okamžitý koniec takmer trojročného konfliktu. Sýrska vláda a rozdrobená opozícia majú značne odlišné postoje, nielen v otázke, aké postavenie by mal mať Asad v prechodnej vláde.

Hlavná sýrska politická opozičná skupina v exile dnes vyhlásila, že sa na mierových rozhovoroch vo Švajčiarsku nezúčastní, ak generálny tajomník OSN Pan Ki-mun nezruší pozvanie Iránu, jedného z najvernejších spojencov Asada.

Sýrsky prezident chce kandidovať aj v júnových voľbách

Asad povedal, že hlavným cieľom mierových rozhovorov by mala byť diskusia o "boji proti terorizmu", ako vyplýva z kópie interview AFP, zverejneného dnes na internete. Sýrsky líder označuje slovom "teroristi" povstaleckých bojovníkov, ktorí sa ho snažia zvrhnúť.

"Ženevská konferencia musí viesť k jasným výsledkom v boji proti terorizmu... To bude najdôležitejší výsledok konferencie. Akýkoľvek politický výsledok, ktorý nebude zahŕňať aj boj proti terorizmu, nebude mať cenu," povedal Asad, ktorý je už takmer tri roky zatiahnutý do vojny s povstalcami bojujúcimi s cieľom zvrhnúť ho.

Ilustračné foto
FOTO TASR
Sýrsky prezident Asad tiež vylúčil, že by Národná koalícia sýrskych revolučných a opozičných síl dostala v novej vláde nejaké ministerské posty - označil to za "úplne nerealistické". Ďalej tiež povedal, že sa zrejme bude uchádzať o najvyšší úrad v prezidentských voľbách naplánovaných na jún.

"Nie je dôvod, prečo by som nekandidoval," uviedol Asad. "Ak si verejnosť želá moju kandidatúru, nebudem váhať ani sekundu a budem sa vo voľbách uchádzať o úrad," dodal dlhoročný prezident Asad, ktorého autoritársky režim patril v arabskom svete pred revolúciami za najtvrdší.