Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Údajne ruský nálet na sýrsku dedinu usmrtil ženu a deväť detí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Dedina Maára Harma sa nachádza v blízkosti mesta Chán Šajchún, kde pri útoku chemickými zbraňami zahynulo 4. apríla takmer 90 ľudí.


Bejrút 18. apríla (TASR) - Nálet na dedinu na severozápade Sýrie zabil dnes desať ľudí - staršiu ženu a deväť detí vo veku dva až 13 rokov. Oznámili to aktivisti z organizácie Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii a dodali, že nálet podľa ich informácií podnikli ruské lietadlá.

Obete zabité v dedine Maára Harma boli všetko príbuzní, uviedlo SOHR. Organizácia Sýrska civilná ochrana známa aj pod názvom Biele prilby dodala, že pri útoku utrpelo zranenia ďalších desať ľudí.

Dedina Maára Harma sa nachádza v blízkosti mesta Chán Šajchún, kde pri útoku chemickými zbraňami zahynulo 4. apríla takmer 90 ľudí. Spojené štáty obvinili vládu sýrskeho prezidenta Bašára Asada z podniknutia tohto chemického útoku a v reakcii naň zaútočili raketami na sýrsku leteckú základňu. Sýria obvinenia z chemického úderu odmieta.

Nálet na dedinu Maára Harma sa uskutočnil deň po tom, čo pri leteckom útoku na východosýrske mesto al-Búkamál na irackej hranici, v provincii Dajr az-Zaur, zahynulo najmenej 13 civilistov vrátane piatich detí. Tento útok údajne podnikla koalícia vedená Spojenými štátmi. O život prišli tiež traja militanti extrémistickej organizácie Islamský štát (IS).

Džihádisti z IS ovládajú väčšinu provincie Dajr az-Zaur a odvtedy, čo sa šíria správy, že sa v tejto oblasti nachádza vodca IS abú Bakr Baghdádí, sa niektoré územia stali terčom asi 15 náletov. Pre tlačovú agentúru DPA to uviedli miestni aktivisti.

SOHR dodalo, že pri náletoch koalície vedenej Spojenými štátmi, ktoré sa začali v septembri 2014, zahynulo približne 1226 civilistov.