Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Sýria umožní humanitárnym pracovníkom vstup do obcí sužovaných hladom

Bašár Asad Foto: TASR/AP

Pomoc začne prúdiť do týchto obcí v najbližších dňoch, oznámil dnes vo vyhlásení Yacoub El Hillo, koordinátor humanitárnej misie OSN v Sýrii.

Bejrút 7. januára (TASR) - Sýrska vláda súhlasila s tým, že umožní prístup medzinárodným humanitárnym pracovníkom do troch obliehaných dedín po tom, ako prenikli na verejnosť správy o problémoch s podvýživou, ktoré sužujú danú oblasť.

Pomoc začne prúdiť do týchto obcí v najbližších dňoch, oznámil dnes vo vyhlásení Yacoub El Hillo, koordinátor humanitárnej misie OSN v Sýrii, ktorého citovala agentúra AP.

Dve z týchto obcí sú blízko seba ležiace šiitské dediny Fúa a Kafarjá na severe krajiny, ktoré sú obkľúčené protivládnymi militantmi. Treťou dedinou je Madája nachádzajúca sa pri hraniciach s Libanonom, ktorá je od začiatku vlaňajšieho júla obliehaná vládnymi silami.

Podľa aktivistov počas uplynulých týždňov v týchto oblastiach zomrelo na podvýživu niekoľko ľudí, pričom podmienky v Madáji pri metropole Damask sú "extrémne zúfalé", uviedla stanica BBC.

Približne 4,5 milióna obyvateľov Sýrie žije v ťažko dostupných oblastiach. Takmer 400.000 ľudí je v 15 obkľúčených lokalitách bez prístupu k nevyhnutnej, život zachraňujúcej pomoci.

Medzinárodná mimovládna organizácia Save the Children varovala, že "ak sa do Madáje okamžite nedostanú potraviny, lieky, palivo a iná nevyhnutná pomoc, v priebehu nasledujúcich dní a týždňov zomrú ďalšie deti".