Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Americké letectvo zostrelilo dron sýrskych vládnych síl

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Dron zostrelila americká stíhačka F-15 Eagle nad oblasťou at-Tanf v provincii Anbár.

Damask 20. júna (TASR) - Americké vojenské lietadlo zostrelilo dnes nad Sýriou dron patriaci sýrskym vzdušným silám. Informovala o tom agentúra DPA.

Vo vyhlásení koalície vedenej Spojenými štátmi sa uvádza, že bezpilotné lietadlo Šahíd-129 iránskej výroby bolo zostrelené na juhovýchode Sýrie po tom, "čo prejavilo nepriateľský zámer a blížilo sa ku koaličným silám". Dron zostrelila americká stíhačka F-15 Eagle nad oblasťou at-Tanf v provincii Anbár, kde Spojené štáty cvičia miestnych dobrovoľníkov na boj proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS).

"Koalícia nedovolí, aby provládne lietadlo ohrozovalo, alebo sa na malú vzdialenosť priblížilo ku koaličným alebo spriateleným silám," uvádza sa ďalej vo vyhlásení koalície.

Americká viacúčelová stíhačka F-18 Super Hornet zostrelila v nedeľu sýrsky stíhací bombardér Su-22 ruskej výroby, ktorý zhodil bomby neďaleko pozícií lokálnych milícií podporovaných medzinárodnou koalíciou bojujúcou proti IS.

Rusko podporujúce režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada v reakcii na uvedený incident vyhlásilo, že prostriedky ruskej pozemnej a protivzdušnej obrany budú sledovať "ako vojenské ciele" všetky lietadlá a drony, ktoré budú letieť nad Sýriou v priestore západne od rieky Eurfrat. Toto opatrenie sa týka aj lietadiel a dronov Spojenými štátmi vedenej koalície. Rusko má na západe Sýrie vojenské základne a jeho letectvo poskytuje vzdušnú podporu pozemným operáciám sýrskej armády.

V súvislosti s hrozbou Moskvy pozastavila dnes Austrália nálety svojich vzdušných síl v Sýrii. "Austrálske ozbrojené sily (ADF) z preventívnych dôvodov dočasne pozastavujú vzdušné útoky v Sýrii," uvádza sa v e-maili, ktorý agentúre DPA zaslal hovorca austrálskeho ministerstva obrany.

Austrália je jedným z hlavných členov koalície uskutočňujúcej vojenské operácie v Iraku a Sýrii. Súčasťou Američanmi vedenej koalície proti Islamskému štátu v Iraku sa stala v roku 2014 a o rok neskôr začali jej vzdušné sily na žiadosť Washingtonu útočiť na IS aj v Sýrii. Vzdušné útoky na ciele IS v Iraku budú napriek ich pozastaveniu v Sýrii pokračovať.

Podľa organizácie Airwars.org, ktorá monitoruje počty civilných obetí leteckých útokov, patrí Austrália k štátom, ktoré v Iraku a Sýrii uskutočnili najviac náletov.