Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Útok povstalcov na severozápade Sýrie vyvolal odvetu vládnych síl

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

K útoku sýrskych vládnych síl došlo niekoľko hodín po tom, ako povstalci v Idlibe nečakane ovládli obec Atíra neďaleko hranice s Tureckom.

Bejrút 10. júla (TASR) - Sýrske vládne sily po nečakanom útoku povstalcov, pri ktorom údajne zahynulo dvadsať vojakov, zbombardovali v utorok dediny a mestá v severozápadnej provincii Idlib. Informovala o tom v utorok agentúra AP s odvolaním sa na údaje mimovládnej organizácie Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR).

Podľa SOHR pri nálete vládnych síl na pol tucta dedín ovládaných povstalcami v provincii Idlib zahynulo najmenej päť civilistov. Podľa aktivistov zo združenia Idlib Media Center prišli o život štyria ľudia.

K útoku sýrskych vládnych síl došlo niekoľko hodín po tom, ako povstalci v Idlibe nečakane ovládli obec Atíra neďaleko hranice s Tureckom.

AP si všíma, že šlo o nezvyčajný pokrok ozbrojenej opozície, ktorá v krajine za posledné mesiace utrpela niekoľko významných porážok. SOHR a ďalšie ľudskoprávne organizácie informovali, že pri útoku povstalcov zahynulo dvadsať vojakov, z toho niekoľko dôstojníkov.

Provládna mediálna skupina v sociálnych médiách Damascus Now uviedla, že ozbrojené skupiny zaútočili v pondelok večer na vládne pohraničné stanovište neďaleko obce Atíra v provincii Lázikíja. Pri stretoch sa spustila delostrelecká paľba. O život prišlo niekoľko príslušníkov sýrskej armády, uviedla mediálna skupina, ale počet mŕtvych nespresnila.

Vládne jednotky vedú rozsiahlu ofenzívu proti povstalcom na juhu Sýrie, kde nedávno znovu získali hlavný hraničný priechod do Jordánska.

Provincia Idlib, posledná veľká bašta povstalcov, sa nachádza v tzv. zóne deeskalácie dohodnutej s Iránom a Ruskom, ktoré podporujú sýrsku vládu, a Tureckom, ktoré podporuje opozíciu. Turecko v Idlibe zriadilo desiatky tzv. pozorovacích stanovíšť.