Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Sýrska opozícia hlási plynový útok a 1300 obetí

Na snímke mŕtve telá Sýrčanov v Arbeene, v predmestí sýrskeho Damasku 21. augusta 2013. Foto: TASR/AP
Foto: TASR

Damask správy aktivistov o tom, že armáda použila chemické zbrane, poprela a označila ich za absolútne nepravdivé.

Istanbul 21. augusta (TASR) - Najmenej 1300 životov si vyžiadali útoky sýrskej armády v okolí metropoly Damask, pri ktorých boli údajne použité aj chemické zbrane. Podľa agentúry Reuters to dnes vyhlásil popredný sýrsky opozičný činiteľ George Sabra.

"Pri dnešných zločinoch... to nebolo prvý raz, čo režim použil chemické zbrane. Predstavujú však významný bod obratu vo fungovaní režimu... Tentoraz už išlo o vyvraždenie a nie o teror." vyhlásil Sabra na tlačovej konferencii v Istanbule.

Sýrska vláda správy aktivistov o tom, že armáda použila chemické zbrane, poprela a označila ich za absolútne nepravdivé.

Saudská Arábia dnes požiadala o zvolanie mimoriadneho zasadania Bezpečnostnej rady OSN, na ktorom by sa malo hovoriť o údajných útokoch chemickými zbraňami v Sýrii.

"Je najvyšší čas, aby Bezpečnostná rada zobrala na seba zodpovednosť, prekonala rozpory medzi jednotlivými členmi a obnovila dôveru medzinárodného spoločenstva tým, že sa okamžite zíde a vydá jasnú a odstrašujúcu rezolúciu, ktorá túto ľudskú krízu ukončí," vyhlásil minister zahraničných vecí Saudskej Arábie, princ Saúd Fajsal.

"Dôkladné a okamžité" vyšetrenie správ o útokoch chemickými zbraňami v Sýrii žiada aj Európska únia. Uviedla to vo svojom vyhlásení šéfka európskej diplomacie Catherine Ashtonová.

Bezpečnostná rada zvolala mimoriadne zasadnutie

Biely dom vyjadril dnes hlboké znepokojenie nad správami o údajnom nasadení chemických zbraní proti civilistom neďaleko sýrskeho Damasku. V podobnom zmysle sa vyjadril aj generálny tajomník OSN Pan Ki-mun.

Podľa rôznych zdrojov zo sýrskej opozície si dnes útok sýrskej armády, pri ktorom boli nasadené chemické zbrane, vyžiadal od 500 do 1300 životov. Damask akékoľvek použitie toxického plynu popiera a Rusko podozrieva z útoku odporcov sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

O okolnostiach útoku pri Damasku budú dnes o 21.00 h SELČ rokovať členovia Bezpečnostnej rady OSN na mimoriadnom zasadnutí v New Yorku.

Ak sa informácie sýrskej opozície potvrdia, pôjde o jeden z najhorších útokov chemickými zbraňami za posledné desaťročia, uviedla agentúra Reuters.

Západné krajiny a štáty susediace so Sýriou vyzvali OSN, aby na miesto incidentu vyslala svojich expertov na chemické zbrane. Tí momentálne v Sýrii vyšetrujú podozrenia z predchádzajúcich podobných útokov.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí dnes vyzvalo na dôkladné preskúmanie správ, ktoré naznačujú, že chemické útoky mohli zinscenovať vzbúrenci, aby vyprovokovali medzinárodnú odozvu.

Podľa zdroja, ktorý má v Sýrii ruský rezort diplomacie, dnes z oblasti ovládanej povstalcami odpálili podomácky vyrobenú raketu, ktorá vraj niesla nezistené chemické látky.