Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V provincii Dajr az-Zaur zabili dôležitého veliteľa sýrskej armády

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ústredný spravodajský kanál sýrskej armády dodal, že brigádny generál Issám Zahr ad-Dín bol zabitý počas operácie proti islamistom v lokalite Hawídža Sakr.

Bejrút 18. októbra (TASR) - Popredný veliteľ sýrskej armády, ktorý viedol ťaženie jednotiek sýrskeho režimu proti džihádistickej skupine Islamský štát (IS), zahynul v provincii Dajr az-Zaur na východe krajiny. S odvolaním sa na miestne médiá o tom dnes informovala agentúra AP.

Ústredný spravodajský kanál sýrskej armády dodal, že brigádny generál Issám Zahr ad-Dín bol zabitý počas operácie proti islamistom v lokalite Hawídža Sakr východne od mesta Dajr az-Zaur.

Podľa libanonskej televízie al-Manar, spriaznenej so sýrskou vládou, ho zabila pozemná mína.

Zahr ad-Dín bol dôležitým veliteľom sýrskej armády a velil jednotkám v meste Dajr az-Zaur, kde boli takmer tri roky v obliehaní. Prelomiť obliehanie sa podarilo v septembri tohto roka vďaka ofenzíve krytej ruským letectvom. Sýrska armáda odvtedy obsadila väčšinu mesta.

Päťdesiatnik Zahr ad-Dín okrem toho v prvých etapách sýrskeho konfliktu viedol ťaženie na ozbrojené pozície IS v provincii Homs a v blízkosti hlavného mesta Damask.