Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Vládne jednotky dobyli ďalšiu štvrť v meste Aleppo

Na archívnej snímke príslušníci civilnej obrany na mieste s telami ľudí, ktorí zahynuli po delostreleckom útoku na časť Jub al-Quba v Aleppe, 30. 11. 2016, Sýria. Foto: TASR AP

Informovala o tom dnes monitorovacia skupina Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva.

Damask 3. decembra (TASR) - Sýrske vládne jednotky a ich spojenci dobyli ďalšiu štvrť v obkľúčenej východnej časti mesta Aleppo, ktorú dosiaľ ovládali povstalci. Informovala o tom dnes monitorovacia skupina Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR).

Jednotky sýrskej armády podľa správy obsadili po prudkých bojoch štvrť al-Báb v severovýchodnej časti územia kontrolovaného povstalcami. Opozičné ozbrojené skupiny tak ovládajú čoraz menej štvrtí na východe rozdelenej severosýrskej metropoly.

Sýrska armáda a jej spojenci vedú od polovice novembra mohutnú ofenzívu na povstalcami kontrolované oblasti Aleppa. Armáda dosiaľ rýchlo postupovala vďaka masívnej leteckej a delostreleckej podpore a tomu, že na vzbúrencov útočila naraz na niekoľkých frontoch. Podľa povstalcov sa sily lojálne prezidentovi Bašárovi Asadovi snažia vraziť klin do povstaleckého sektora a rozdeliť ho na dve časti.

Z oblasti bojov hromadne utekajú civilisti. Podľa OSN len v posledných dňoch unikli pred tamojšími bojmi desaťtisíce ľudí. Šéf humanitárnych operácií OSN Stephen O'Brien v stredu vyhlásil, že strany sýrskeho konfliktu v Aleppe systematicky ignorujú medzinárodné humanitárne a vojnové právo. Z východného Aleppa sa podľa neho môže stať "jeden obrovský cintorín".