Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Sýrske vládne jednotky ovládli dôležitý hraničný priechod s Jordánskom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Bejrút 6. júla (TASR) - Sýrske vládne sily v piatok ovládli dôležitý hraničný priechod s Jordánskom a vztýčili tam opäť po niekoľkých rokoch štátnu vlajku.

Sýrska štátna tlačová agentúra SANA uviedla, že ovládnutie priechodu Nasíb sa udialo po dosiahnutí dohody medzi povstalcami a ruskými sprostredkovateľmi s cieľom ukončiť boje v južnej Sýrii.

Ovládnutie Nasíbu je ďalším víťazstvom pre sily Bašára Asada, ktoré v oblasti dobyli z rúk povstalcov väčšinu kľúčových miest, pripomína agentúra AP.

Povstalci prevzali kontrolu nad priechodom Nasíb v roku 2015, čím prerušili hlavnú trasu pre sýrsky export a narušili dôležitú obchodnú trasu medzi Sýriou, Jordánskom, Libanonom a bohatými krajinami Perzského zálivu.

Na základe dosiahnutej dohody začnú povstalci na juhu Sýrie odovzdávať svoje ťažké zbrane a Rusko bude garantovať ochranu civilistov, ktorí sa vrátia do svojich domovov. Vzbúrenci, ktorí s dohodou nesúhlasia, sa stiahnu do povstaleckých enkláv v severnej Sýrii.

Sýrske vládne jednotky podporované ruskými bojovými lietadlami začali s rozsiahlou pozemnou i vzdušnou ofenzívou voči povstalcom v provincii Dará, blízko hraníc s Jordánskom, v polovici júna. Provincia Dará sa považuje za kolísku povstania proti vláde sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ktoré sa začalo v roku 2011.

Podľa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) stúpol na vyše 270.000 počet Sýrčanov, ktorí museli v dôsledku bojov na juhozápade krajiny za uplynulé dva týždne ujsť zo svojich domovov.

Zintenzívnené útoky v južnej Sýrii odsúdil pápež František, ktorý vyzval, aby ľudia žijúci na tomto území boli ušetrení od ďalšieho utrpenia.