Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Sýria vyhostí diplomata Holandska; misia OSN objavila telá popravený

Foto: TASR/AP

Vyhostenie jedného z mála vysokopostavených predstaviteľov západných krajín, ktorí doposiaľ zostali v Damasku, nasleduje po podobných krokoch voči sýrskym diplomatom.

Damask 30. mája (TASR) - Sýria vyhostí holandského chargé d'affaires, informovala dnes štátna televízia. Sýrske ministerstvo dáva holandskému diplomatovi na odchod z krajiny 72 hodín.

Vyhostenie jedného z mála vysokopostavených predstaviteľov západných krajín, ktorí doposiaľ zostali v Damasku, nasleduje po podobných krokoch voči sýrskym diplomatom. Tie nasledovali po minulotýždňovej masakre v sýrskom meste Húlá, kde zahynulo najmenej 108 civilistov.

Šéf pozorovateľskej misie OSN Robert Mood dnes zároveň oznámil, že na východe Sýrie našli 13 tiel s rukami zviazanými za chrbtom. V prípade niekoľkých obetí existujú náznaky, že boli zblízka zastrelené do hlavy.

"Generál Mood je hlboko znepokojený týmto desivým a neospravedlniteľným aktom," uvádza sa vo vyhlásení pozorovateľskej misie. "Vyzýva všetky strany na zdržanlivosť a ukončenie špirály násilia v záujme Sýrie a sýrskeho ľudu," dodala misia.