Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Sýrske vzdušné sily uskutočnili niekoľko útokov na predmestia Damasku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

K útokom došlo len deň po tom, ako bolo v tejto oblasti vyhlásené prímerie.

Káhira 23. júla (TASR) - Sýrske vzdušné sily podnikli dnes viacero náletov na bašty vzbúrencov nachádzajúce sa na predmestiach metropoly Damask. K útokom došlo len deň po tom, ako bolo v tejto oblasti vyhlásené prímerie, napísala agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie ľudskoprávnej organizácie SOHR.

Cieľom šiestich náletov sýrskych vládnych síl boli predmestia sýrskej metropoly Dúmá a Ajn Tarmá ležiace v oblasti Východná Ghúta. Nálety síce spôsobili materiálne škody, ale k obetiam na životoch ani zraneniam pri nich nedošlo, uvádza sa vo vyhlásení SOHR.

Velenie sýrskej armády v sobotu popoludní oznámilo, že prerušilo všetky bojové operácie vo viacerých oblastiach v blízkosti hlavného mesta Damask. Súčasne však varovalo, že si vyhradzuje právo reagovať na každý útok protivládnych ozbrojencov.

Oznámenie o zastavení bojových operácií prišlo len niekoľko hodín po tom, ako ruské ministerstvo obrany informovalo, že so sýrskou opozíciou sa podarilo dosiahnuť dohodu o spôsobe fungovania zóny deeskalácie vo Východnej Ghúte. Dohoda je výsledkom rokovaní ruských vojenských expertov s predstaviteľmi sýrskej opozície, ktoré sa konali v Káhira za sprostredkovania egyptskej strany.

Dohoda predpokladá v Sýrii vytvorenie štyroch zón deeskalácie: v Idlibe, v oblasti severne od Homsu, vo Východnej Ghúte a na severe Sýrie. Na základe americko-ruskej schôdzky z 7. júla v Hamburgu bolo oznámené vytvorenie ďalšej zóny deeskalácie, a to na juhu Sýrie - v provinciách Dará, Kunajtra a Suwajdá.