Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Z východného Aleppa ušlo 27.000 civilistov, vzdalo sa 484 povstalcov

Ľudia utekajú zo štvrtí na východe sýrskeho mesta Aleppo ovládaných rebelmi do malej enklávy Šajch Maksúd, ktorá je pod kontolou kurdských bojovníkov, 27. novembra 2016. Foto: TASR/AP

Okolo 15.000 zo spomínaných civilistov sa premiestnilo do stredných a južných oblastí obkľúčenej enklávy, keď vládne sily obsadili jej severné štvrte

Bejrút/Aleppo/Damask 29. novembra (TASR) - Približne 27.000 sýrskych civilistov ušlo zo svojich domovov po tom, čo vládne sily dobyli najmenej tretinu východného Aleppa, ovládaného povstalcami. Informovala o tom dnes organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR), ktorá monitoruje konflikt v Sýrii. Vo východnom Aleppe sa vzdalo armáde 484 povstaleckých bojovníkov, napísala dnes tiež tlačová agentúra DPA.

Okolo 15.000 zo spomínaných civilistov sa premiestnilo do stredných a južných oblastí obkľúčenej enklávy, keď vládne sily obsadili jej severné štvrte, uviedlo SOHR.

Ďalších 7000 civilistov našlo útočisko v mestskej časti s názvom Šajch Maksúd kontrolovanej Kurdmi a 5000 ľudí prešlo do častí Aleppa ovládaných režimom prezidenta Bašára Asada, dodalo SOHR.

Podľa člena parlamentu blízkeho sýrskej vláde sa vo východnom Aleppe vzdalo 484 povstaleckých bojovníkov.

Bojovníci, ktorí "nepatria do Frontu an-Nusra alebo do Ahráru aš-Šám či do inej džihádistickej skupiny, odovzdali svoje zbrane aj seba sýrskej armáde", povedal agentúre DPA člen sýrskeho parlamentu pochádzajúci z Aleppa Fáris Šihábí. Spomenul krídlo teroristickej siete al-Káida a ďalšiu extrémistickú odnož.

Bojovníci využili prezidentskú amnestiu, vysvetlil Šihábí.

Prezidentský úrad v Damasku oficiálne neoznámil žiadnu amnestiu a ani ďalšie informácie o povstaleckých bojovníkoch.

Sýrsky režim, ktorý mal dosiaľ pod kontrolou iba západnú časť mesta Aleppo, spustil nedávno novú ofenzívu na dobytie východného Aleppa od povstalcov - s cieľom získať pod svoj vplyv celé mesto.