Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Sýrska opozícia zatiaľ nenašla spoločnú reč s vládou

Sýrsky prezident Bašár Asad Foto: TASR/AP

Napriek prímeriu sa počet sýrskych oblastí obliehaných vládnymi silami v posledných dňoch zvýšil z 12 na 25.


Ženeva 22. marca (TASR) - Zástupcovia sýrskej opozície na mierových rokovaniach v Ženeve dnes vyhlásili, že ani viac než týždeň po oživení terajšieho kola nedošlo k žiadnemu pokroku, čo sa týka východiska pre riešenie päť rokov trvajúceho konfliktu v Sýrii.

Podľa vyhlásenia hlavného opozičného vyjednávača Asaada Zuabího, ktorého cituje agentúra Reuters, jeho delegácia "nenachádza žiadne spoločné východisko" v listine, ktorú vláda v rámci terajšieho kola rokovaní predložila osobitnému vyslancovi OSN pre Sýriu Staffanovi de Misturovi. Uvedený predstaviteľ zároveň obvinil vládne sily zo zvyšovania počtu obliehaných oblastí a častejšieho zhadzovania tzv. barelových bômb na civilistov.

Podľa Zuabího sa napriek prímeriu počet sýrskych oblastí obliehaných vládnymi silami v posledných dňoch zvýšil z 12 na 25.

Vedúci sýrskej vládnej delegácie na rokovaniach v Ženeve predtým hodnotil ich priebeh pozitívne, aj keď priznal, že terajšie kolo zatiaľ neprinieslo výsledky. Vyjednávač Bašár Džaafarí sa vyjadril, že pol druha týždňa "sa premrhalo" práve čakaním na to, ako bude opozícia odpovedať na dokument stanovujúci "základné princípy" rokovaní.

Vyslanec OSN de Mistura bez ohľadu na zverejnené stanoviská dnes vyhlásil, že vkladá veľké očakávania do stredajšieho stretnutia ministrov zahraničných vecí Spojených štátov a Ruska v Moskve, ktoré by mohli byť "produktívne" v otázke politického prechodu v Sýrii. Podľa agentúry AP tiež potvrdil, že medzi účastníkmi rokovaní v Ženeve došlo k vzájomnej výmene listín, v ktorých deklarujú svoje základné postoje.

De Mistura sa v Ženeve vyjadril aj k dnešným teroristickým útokom v Bruseli, ku ktorým sa prihlásila extrémistická skupina Islamský štát (IS), aktívna predovšetkým v Sýrii a Iraku. Udalosti v metropole Belgicka nesú v sebe odkaz, že vojna v Sýrii sa musí skončiť a že je potrebné nájsť politické riešenie, ktoré umožní zamerať sa na spoločný boj proti IS, cituje ho agentúra Reuters.