Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Sýrski povstalci odmietli požiadavky vlády na písomné záruky

Foto: TASR/AP

Sýria dnes oznámila, že pred stiahnutím vojakov z miest a ich okolia chce od povstalcov písomné záruky o zastavení bojov.

Damask 8. apríla (TASR) - Veliteľ povstaleckej Slobodnej sýrskej armády (FSA) dnes odmietol požiadavku vlády na "písomné záruky," že vzbúrenci zastavia boje.

Plukovník Rijád Asaad v reakcii na vyhlásenie ministerstva zahraničných vecí povedal, že jeho skupina neuznáva režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada a preto záruky nedá.

Asaad agentúre AP telefonicky z Turecka povedal, že ak sa bude režim v Damasku držať šesťbodového plánu medzinárodného sprostredkovateľa Kofiho Annana na ukončenie násilia, jeho FSA paľbu zastaví. Vláda by podľa Asaada mala stiahnuť vojakov na základne a z ulíc odstrániť kontrolné stanovištia.

Sýria dnes oznámila, že pred stiahnutím vojakov z miest a ich okolia chce od povstalcov písomné záruky o zastavení bojov. Vyhlásenie ministerstva zahraničných vecí spochybnilo realizáciu prímeria plánovaného na nastávajúci týždeň.

Predchádzajúce správy, že Damask "potvrdil, že z miest a ich okolia 10. apríla stiahne svojich vojakov, je nesprávnym vysvetlením," uvádza sa vo vyhlásení sýrskeho ministerstva.

Sýrsky prezident Bašár Asad uplynulý týždeň prijal Annanom sprostredkovanú dohodu o prímerí. Podľa dohody sa majú vládne jednotky v utorok stiahnuť z miest a dedín a do štvrtka šiestej rána majú obe strany zastaviť paľbu. Prímerie má otvoriť cestu pre rokovania medzi vládou a opozíciou o politickej budúcnosti Sýrie.

Vo vyhlásení ministerstva sa uvádza, že Sýria nedovolí, aby sa zopakovala situácia počas januárovej návštevy pozorovateľskej misie Ligy arabských štátov (LAŠ), keď režim z miest stiahol svojich vojakov a uvoľnené oblasti obsadili povstalci.

Mierový plán Annana nebude úspešný, tvrdí šéf povstalcov
Líder povstaleckej Slobodnej sýrskej armády (FSA) Rijád Asaad dnes vyhlásil, že mierový plán medzinárodného sprostredkovateľa Kofiho Annana nebude úspešný, keďže sýrska vláda ho nebude dodržiavať.

Asaad dodal, že FSA nikto nepožiadal o písomné záruky, že zastaví paľbu. Reagoval na predchádzajúce vyhlásenie sýrskej vlády, ktorá plánované stiahnutie vojakov z miest podmienila písomným záväzkom povstalcov, že zastavia boje.

"Režim nebude plniť tento plán. Tento plán stroskotá," povedal Rijád agentúre Reuters telefonicky z Turecka.

Povstalci už ústne sľúbili, že zastavia boje, ak vláda urobí to isté. "Dali sme slovo, že ak sa režim zaviaže plniť plán, potom aj my. Sme čestní," povedal Asaad. Annanov plán predpokladá, že sýrska armáda do utorka začne sťahovať vojakov a vojenskú techniku z miest a ich okolia, prímerie sa má začať vo štvrtok o šiestej ráno miestneho času.