Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Asad: Americký útok bol agresiou voči sýrskym vojakom

Na snímke sýrsky prezident Bašár Asad. Foto: TASR/AP

Podľa agentúry DPA tým sýrsky vodca narážal na letecký útok vojenskej koalície pod velením USA, pri ktorom počas uplynulého víkendu zahynulo vyše 60 sýrskych vojakov.

Istanbul 19. septembra (TASR) - Sýrsky prezident Bašár Asad odsúdil dnes "flagrantnú americkú agresiu" voči pozíciám sýrskej vládnej armády pri meste Dajr az-Zaur na východe krajiny.

Podľa agentúry DPA tým sýrsky vodca narážal na letecký útok vojenskej koalície pod velením USA, pri ktorom počas uplynulého víkendu zahynulo vyše 60 sýrskych vojakov.

Asad sa vyjadril k tejto udalosti počas dnešného stretnutia so zástupcom iránskeho ministerstva zahraničných vecí. Teherán je jedným z najsilnejších spojencov Damasku.

Podľa nemenovaného zdroja z prostredia americkej administratívy došlo k náletu v oblasti, ktorá bola niekoľko dní sledovaná. Pri útoku boli použité údaje americkej rozviedky, získané ako výsledok pátrania po potenciálnych cieľoch. Podľa správ amerických médií sa nálet uskutočnil s tým, že zasiahnuté majú byť tankové pozície džihádistickej organizácie Islamský štát (IS).

Týždeň trvajúce prímerie, ktoré vyjednali Spojené štáty a Rusko, sa podľa najnovších správ skončilo, keďže dochádza k jeho údajnému porušovaniu zo strany vládnych, ako aj povstaleckých síl, pripomína stanica BBC. Sýrske vládne lietadlá bombardovali pozície vzbúrencov v provincii Hamá.

Povstalci varovali, že nútená evakuácia približne 300 bojovníkov z obkľúčeného predmestia Homsu prakticky ukončí prímerie. Podľa sýrskych štátnych médií pri náletoch prišli o život desiatky príslušníkov džihádistickej skupiny Džabhat Fatah aš-Šám, ktorá bola do júla známa pod názvom Front an-Nusra.

Sýrska armáda mala tiež vyzvať na predĺženie svojho sedemdňového "režimu pokoja", ktorý vypršal o polnoci. Sýrske letectvo však v nedeľu údajne zaútočilo na povstalecké zóny mesta Aleppo, kde sa nachádza približne 275.000 obyvateľov odrezaných od dodávok potravín, vody, liekov i elektriny. Prvý z plánovaných dvoch konvojov s pomocou, ktorý stále čaká v Turecku na vstup do Sýrie, mal zaistiť mesačné zásoby potravín pre zhruba 185.000 ľudí.

Porušované týždňové prímerie v Sýrii podľa ruského rezortu obrany nemá zmysel

Podľa Ruska "nemá zmysel", aby sýrska vláda vyhlasovala týždeň trvajúce prímerie, keď ho povstalci porušujú.

"Militanti nedodržiavajú zastavenie bojov. Sme presvedčení o tom, že jednostranné prímerie zo strany sýrskych vládnych síl nemá zmysel," povedal v mene ruského ministerstva obrany generál Sergej Rudskoj, ktorého s odvolaním sa na ruské štátne médiá citovala dnes agentúra DPA.

Rudskoj zároveň skritizoval USA za neplnenie si svojho podielu dohody o prímerí, najmä čo sa týka nerozlišovania medzi takzvanou umiernenou opozíciou a islamskými teroristami. Podľa jeho slov USA nemajú "skutočný vplyv" na skupiny bojujúce proti sýrskej vláde, ktoré podporujú.

Šéf americkej diplomacie John Kerry tvrdí, že týždňové prímerie v Sýrii vyjednané USA a Ruskom je síce "krehké, ale pretrváva", a to napriek neustálemu násiliu a nedostatku humanitárnej pomoci pre obkľúčené oblasti.

Prímerie vstúpilo do platnosti minulý týždeň v pondelok so zámerom vytvoriť spoločné rusko-americké vojenské zariadenie na koordináciu útokov proti extrémistom zo samozvaného Islamského štátu (IS) a pridružených skupín teroristickej siete al-Káida. Podľa amerických predstaviteľov to však aktuálne podmienky neumožňujú.