Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Sýrska armáda a jej spojenci vstúpili do Palmýry

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Podľa niektorých informácií sa už bojovníci IS z mesta stiahli.

Bejrút 1. marca (TASR) - Sýrska armáda a jej spojenci vstúpili do antického mesta Palmýra, ktoré od vlaňajšieho decembra ovládajú džihádisti z tzv. Islamského štátu (IS). Informovalo o tom Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Londýne.

"Sýrski vojaci a ich spojenci podporovaní ruskými lietadlami vstúpili do prvej štvrte al-Mutakadín v západnom sektore mesta," povedal agentúre DPA riaditeľ SOHR Rámí Abdal Rahmán.

Sýrska armáda už podľa neho plne kontroluje západné a severozápadné predmestia Palmýry. Podľa niektorých informácií sa už bojovníci IS z mesta stiahli.

Islamisti obsadili Palmýru, ktorá je na zozname svetového dedičstva UNESCO, prvýkrát v máji 2015. Sýrska armáda s podporou ruského letectva znovudobyla mesto koncom marca 2016. Militanti z IS opäť získali kontrolu nad Palmýrou v decembri.

Ofenzíva vládnych síl a ich spojencov, podporovaná náletmi ruských lietadiel, s cieľom dobyť Palmýru sa začala v polovici januára. Džihádisti kládli útočiacim vojskám tvrdý odpor.