Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Sýrska armáda dobyla dôležitú časť rebelmi držaného východého Aleppa

Archívna snímka z Aleppo. Foto: TASR AP

Rebeli podľa agentúry Reuters ako príčinu kolapsu svojej prednej línie vidia intenzívne letecké útoky a nedostatok nemocníc.

Bejrút 27. novembra (TASR) - Sýrska armáda oznámila, že v sobotu po krutých bojoch prevzala kontrolu nad dôležitou štvrťou v povstalcami ovládanom východnom Aleppe. Rebeli podľa agentúry Reuters ako príčinu kolapsu svojej prednej línie vidia intenzívne letecké útoky a nedostatok nemocníc.

Vládne sily postúpili vo svojich pozemných i leteckých útokoch až k okraju obliehanej východnej polovice mesta. Povstalci označili tento krok za snahu rozdeliť ich najdôležitejšiu mestskú baštu na dve časti.

Pred začiatkom občianskej vojny, v ktorej zahynuli státisíce ľudí, bolo Aleppo najväčším sýrskym mestom. Dnes je rozdelené na vládnymi silami ovládaný západ a povstalcami držaný východ, kde je podľa predstaviteľov OSN v obkľúčení asi 250-tisíc ľudí.

Dobytie celého Aleppa by po šesť a pol rokoch roka trvajúcich bojoch bolo veľkým víťazstvom sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Armáda vo svojom vyhlásení uviedla, že spolu so spojencami prevzala plnú kontrolu nad obytnou štvrťou Hanano, ktorá sa nachádza na severovýchodnej bojovej línii východného sektora. Predstaviteľ povstaleckej skupiny v Aleppe povedal, že mapa ukazujúca oblasť Hanano pod kontrolou vládnych síl, ktorú dali do obehu provládne sily, je veľmi presná.

Organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii uviedla, že armáda získala kontrolu nad Hananom, ktoré bolo prvou časťou Aleppa, nad ktorým v roku 2012 prevzali kontrolu skupiny opozičných ozbrojencov.