Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Sýrska armáda chce prevziať kontrolu nad Palmýrou do niekoľkých hodín

Na archívnej snímke zverejnenej na webstránke militantov Islamského štátu (IS), militant Islamského štátu strieľa z ťažkej zbrane počas bojov so sýrskymi vládnymi silami na ceste medzi mestami Homs a Palmýra. Foto: TASR/AP

Postup sýrskej armády podporili intenzívne útoky ruského letectva.

Damask 23. marca (TASR) - Sýrske vládne sily sa dostali k mestu Palmýra okupovanému extrémistami Islamského štátu (IS) na vzdialenosť menšiu ako jeden kilometer a dúfajú, že v priebehu niekoľkých hodín sa im podarí prevziať nad ním kontrolu. Podľa agentúry Reuters to vyhlásil pre sýrsku štátnu televíziu naživo jeden z vojakov prítomných na okraji Palmýry.

"Sme 850 metrov od mesta," povedal nemenovaný dôstojník s tým, že "ak Boh dá, vládne sily o niekoľko hodín vyhlásia Palmýru za úplne bezpečnú". Agentúra AP uvádza, že sýrska armáda podporovaná ruskými náletmi rýchlo postupuje k uvedenému mestu v strednej časti Sýrie, ktoré bolo pred vpádom IS v máji 2015 známe ako významná archeologická lokalita s antickými ruinami.

Sýrska štátna televízia predtým uviedla, že armáda obsadila pahorky obklopujúce Palmýru, zatiaľ čo Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva so sídlom v Británii sa pre agentúru DPA vyjadrilo, že vládne sily sa dostali na juhozápadný okraj tohto mesta na území provincie Homs. Okrem ruského letectva vládne sily podporujú taktiež libanonské šiitské milície.

Veľkolepé staroveké mesto Palmýra bolo založené pred tromi tisícmi rokov v oáze uprostred sýrskej púšte a nachádza sa na zozname svetového dedičstva UNESCO. Militanti z IS v ňom vlani v auguste zničili niekoľko významných objektov, vrátane jedného 2000-ročného chrámu.