Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Sýrska opozícia označila rozhovory s OSN za veľmi pozitívne

Osobitný vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura. Foto: TASR/AP

Nepriame mierové rozhovory pod záštitou OSN, zamerané na ukončenie občianskej vojny v Sýrii, sa začali v Ženeve v piatok stretnutím de Misturu s delegáciou sýrskej vlády.

Ženeva 1. februára (TASR) - Zástupcovia sýrskej opozície viedli v nedeľu s osobitným vyslancom OSN pre Sýriu Staffanom de Misturom "veľmi pozitívne" rozhovory, a to najmä o humanitárnej situácii v Sýrii, napísala agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie hovorcu delegácie zástupcov sýrskej opozície v Ženeve.

Sýrska opozícia predtým vyhlásila, že nebude viesť politické rokovania s predstaviteľmi vlády sýrskeho prezidenta Bašára Asada, kým nedôjde k zavedeniu konkrétnych opatrení, ktoré pomôžu zlepšiť humanitárnu situáciu v Sýrii.

"Dnešné stretnutie s pánom de Misturom bolo veľmi pozitívne. Pokiaľ ide o humanitárne záležitosti bolo to povzbudivé a pozitívne. Zajtra budeme mať ďalšie stretnutie," uviedol hovorca sýrskej opozície.

Nepriame mierové rozhovory pod záštitou OSN, zamerané na ukončenie občianskej vojny v Sýrii, sa začali v Ženeve v piatok stretnutím de Misturu s delegáciou sýrskej vlády.

Hlavná opozičná skupina, známa pod názvom Vyšší rokovací výbor (HNC), však zasadnutie bojkotovala a svoju účasť podmienila splnením viacerých podmienok - prepustením väzňov, ukončením bombardovania civilistov ruskými a sýrskymi silami a zrušením vládnej blokády povstalcami ovládaných území.

Delegácia hlavnej sýrskej opozičnej skupiny napokon pricestovala do Švajčiarska v sobotu večer.