Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Sýrska opozícia parlamentné voľby bojkotuje

Foto: TASR/AP

Do parlamentu podľa sýrskych volebných orgánov kandiduje vyše 7195 kandidátov, z toho 710 žien.

Damask 7. mája (TASR) - Sýrčania si dnes volia nový parlament, ale opozícia voľby úplne bojkotuje ako "urážku demokratického procesu".

Vo väčšine nepokojných oblastí krajiny, kde sa konali pravidelné protesty voči vláde prezidenta Bašára Asada, sa oponenti Asadovho režimu odmietli na voľbách zúčastniť a okrem bojkotu volieb vyhlásili aj generálny štrajk, informovala agentúra DPA.

Štátna televízia priniesla zábery na rady voličov čakajúcich pred volebnými strediskami, aby mohli odovzdať svoj hlas. Do parlamentu podľa sýrskych volebných orgánov kandiduje vyše 7195 kandidátov, z toho 710 žien.

Nezávislí pozorovatelia v Damasku však nepovažujú účasť na dnešných voľbách za takú vysokú, ako vláda očakávala.

V krajine s 24 miliónmi obyvateľov je vyše 14 miliónov oprávnených voličov. Dnešné voľbami sa konajú tri mesiace po zmene ústavy umožňujúcej iným politickým stranám súperiť vo voľbách s vládnucou stranou Baas, ktorá je pri moci 41 rokov.

Voľby sa pôvodne mali konať v septembri minulého roka, boli však odložené v dôsledku povstania voči Asadovi, v ktorom podľa odhadov OSN zahynulo vyše 9000 ľudí.

V utorok bude osobitný vyslanec medzinárodného spoločenstva Kofi Annan informovať Bezpečnostnú radu OSN cez videomost zo Ženevy o tom, ako sa v Sýrii uplatňuje jeho mierový plán.