Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Sýrska opozícia príde do Ženevy, ale rokovať zatiaľ odmieta

Na snímke zľava ruský minister zahraničia Sergej Lavrov, splnomocnenec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura a americký minister zahraničných vecí John Kerry počas tlačovej konferencie po skončení medzinárodných rozhovorov o urovnaní štyri a pol roka trvajúceho sýrskeho konfliktu vo Viedni 30. októbra 2015. Foto: TASR/AP

Opozičná skupina Vyšší rokovací výbor (HNC), ktorú podporuje Saudská Arábia, najskôr oznámila, že sa na rokovaniach nezúčastní, kým ruské a sýrske vzdušné sily neprestanú s bombardovaním.

Ženeva 30. januára (TASR) - Mierové rozhovory o ukončení občianskej vojny v Sýrii v Ženeve mali v piatok večer rozpačitý začiatok. Hlavná sýrska opozičná skupina najprv ohlásila bojkot podujatia, no neskôr súhlasila so stretnutím s predstaviteľmi OSN - avšak trvajúc na tom, že o ničom zatiaľ nebude rokovať. Informovala o tom agentúra AP.

Opozičná skupina Vyšší rokovací výbor (HNC), ktorú podporuje Saudská Arábia, najskôr oznámila, že sa na rokovaniach nezúčastní, kým ruské a sýrske vzdušné sily neprestanú s bombardovaním civilných pozícií, sýrska vláda nezruší blokádu území kontrolovaných povstalcami a neprepustí zajatcov.

Keď neskôr osobitný vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura otvoril zasadnutie stretnutím s delegáciou sýrskej vlády, výbor HNC oznámil, že do Ženevy predsa príde. Avšak vraj vyčká, kým budú splnené jeho podmienky, a až potom začne rokovať.

De Mistura potom vyhlásil pre médiá, že má "dobré dôvody veriť", že HNC sa k rokovaniam pripojí v nedeľu.

Americký minister zahraničných vecí na oznámenie HNC reagoval vyhlásením, že Washington víta "dôležité rozhodnutie HNC zúčastniť sa na rokovaniach" - napísala agentúra AP, označiac piatkové udalosti v Ženeve za zmätočné.