Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Sýrska opozícia víta prímerie a želá si, aby sa od slov prešlo k činom

Šéfovia americkej a ruskej diplomacie John Kerry (uprostred) a Sergej Lavrov (vľavo) a osobitný vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura na tlačovej konferencii po stretnutí Medzinárodnej sýrskej podpornej skupiny (ISSG), ktorá rokovala o kríze v Sýrii v Mníchove 11. februára 2016. Svetové mocnosti sa dohodli na implementácii celoštátneho "zastavenia nepriateľských akcií" v Sýrii. Foto: TASR/AP

Dohodu o zastavení nepriateľských akcií v Sýrii oznámil v noci nadnes v Mníchove po rokovaniach s medzinárodnými partnermi americký minister zahraničných vecí John Kerry.

Bejrút 12. februára (TASR) - Sýrska opozícia dnes podporila návrh na celoplošné "zastavenie nepriateľských akcií" vo vojnou zničenej Sýrii, na ktorom sa v noci nadnes dohodli zástupcovia svetových mocností na konferencii v nemeckom Mníchove. Sýrska vláda však mníchovskú dohodu zatiaľ nekomentovala.

V Saudskej Arábii sídliaca časť sýrskej opozície, známa aj pod názvom Vyšší rokovací výbor (HNC), v reakcii uviedla, že "v zásade" víta čiastočné prímerie, ktoré by malo nadobudnúť platnosť do týždňa. Súčasne však HNC upozornil, že chce "činy, nie len slová," informovala agentúra DPA s odvolaním sa na hovorcu HNC Sálima Muslata, ktorý zdôraznil, že "sľubov (už) bolo dosť".

Dohodu o zastavení nepriateľských akcií v Sýrii oznámil v noci nadnes v Mníchove po rokovaniach s medzinárodnými partnermi americký minister zahraničných vecí John Kerry. Kerry však upozornil, že "zastavenie nepriateľských akcií" sa nebude vzťahovať na džihádistické skupiny ako Islamský štát (IS) alebo Front an-Nusra. Na implementácii tohto plánu budú spolupracovať so všetkými sýrskymi stranami, dodal.

Diplomati zastupujúci USA, Rusko a ďalšie svetové mocnosti sa podľa jeho slov ďalej dohodli na okamžitom "urýchlení a rozšírení" dodávok humanitárnej pomoci, vrátane doručenia pomoci do obliehaných oblastí.

Ako konštatovala agentúra DPA, v Mníchove dosiahnutá dohoda nemala zatiaľ dopad na vývoj na sýrskych bojiskách: sýrska armáda podporovaná ruským letectvom pokračovala aj dnes v mohutnej ofenzíve v provincii Aleppo, v ktorej dôsledku sa od jej začiatku - 1. februára - dali na útek tisíce civilistov z oblasti.

Od septembra, keď Rusko na základe žiadosti sýrskej vlády začalo náletmi podporovať postup vládnych síl, sa armáde prezidenta Bašára Asada podarilo znovudobyť mnohé územia obsadené dovtedy povstalcami.

Velitelia povstaleckých oddielov v provincii Aleppo sa k dosiahnutej dohode o možnom prímerí vyjadrili dnes veľmi skepticky. "tento režim a jeho ruskí spojenci sú odhodlaní v provincii Aleppo všetko zničiť, kým vyhlásia prímerie," uviedol abú Tarkí, veliteľ povstalcov v mesta Tal Rifát, ktoré je od minulého týždňa terčom útoku vládnych vojsk podporovaných ruskými náletmi.

Do konfliktu, ktorý Sýria prežíva už piaty rok, prerástli pôvodne pokojné protivládne demonštrácie z marca 2011. Podľa odhadov OSN v občianskej vojne v Sýrii zahynulo už viac ako štvrť milióna ľudí a vyše 11 miliónov ďalších bolo nútených opustiť svoje domovy a hľadať útočisko na inom mieste v Sýrii alebo v zahraničí.