Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Sýrska opozícia vylúčila aj nepriame mierové rozhovory

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Mierové rozhovory medzi sýrskou vládou a opozičnými skupinami sprostredkované medzinárodným spoločenstvom sa mali podľa plánu začať 25. januára v Ženeve.

Bejrút 22. januára (TASR) - Vysokopostavený predstaviteľ sýrskej opozície George Sabra dnes vylúčil dokonca aj nepriame mierové rozhovory s vládou prezidenta Bašára Asada, kým nebudú zastavené ruské nálety a zrušené vládne blokády zaľudnených oblastí.

Zástupca šéfa opozičnej sýrskej delegácie Sabra takisto vyhlásil, že opozičná rada, ktorú zastupuje, má o diplomatických snahách diskutovať v sobotu s americkým ministrom zahraničných vecí Johnom Kerrym.

Kerry vo štvrtok naliehal, aby sa rozhovory o ukončení vojny v Sýrii konali v Ženeve na budúci týždeň, hoci nebudú priame. Sýrska vláda, ktorú podporuje Rusko, oznámila, že je ochotná sa ich zúčastniť.

"Forma mierových rozhovorov nám nerobí starosti, ale na rokovania musia byť vhodné okolnosti," povedal dnes Sabra pre agentúru Reuters. Na otázku, či to znamená, že sýrska opozícia sa nezúčastní nepriamych rozhovorov zmienených americkým ministrom Kerrym, Sabra odpovedal "áno (nezúčastní)".

"Pred konferenciou ešte treba odstrániť prekážky. Treba zastaviť bombardovanie civilistov ruskými lietadlami a musí byť zrušené aj obliehanie a blokáda oblastí," povedal Sabra Reutersu do telefónu.

Mierové rozhovory medzi sýrskou vládou a opozičnými skupinami sprostredkované medzinárodným spoločenstvom sa mali podľa plánu začať 25. januára v Ženeve.

Nové kolo mierových rokovaní v Ženeve by malo znepriatelené strany doviesť k prímeriu a k dohode o vytvorení prechodnej vlády, ktorá by v Sýrii pripravila voľby. Tie by sa mali konať do 18 mesiacov od vytvorenia nového prechodného kabinetu.