Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Sýrska opozícia vyzvala na bojkot pondelkových volieb

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Sýrska vláda voľby do 250-členného parlamentu označuje za prejav ochoty uskutočniť demokratizačné reformy.

Bejrút 6. mája (TASR) - Exiloví lídri sýrskej opozície dnes vyzvali obyvateľov krajiny na bojkot pondelkových parlamentných volieb, ktoré označili za cynický pokus prezidenta Bašára Asada udržať sa pri moci.

Sýrska vláda voľby do 250-členného parlamentu označuje za prejav ochoty uskutočniť demokratizačné reformy. Hlasovaniu predchádzala zmena ústavy, ktorá zavádza systém viacerých politických strán.

Asadovi oponenti reformy označujú za frašku a tvrdia, že voľby nemožno konať pod hrozbou zbraní. Spojenými národmi sprostredkované prímerie vyhlásené v apríli neukončilo násilnosti v krajine, ktoré vypukli v marci 2011.

Opozičné skupiny v Sýrii medzičasom oznámili vytvorenie "alternatívneho" parlamentu. Iniciatíva má "vyhovieť vôli ľudu a zaplniť ústavné vákuum po tom, čo revolúcia zrušila legitimitu Asadovho režimu," uvádza sa vo vyhlásení opozície zverejnenom v panarabských novinách Ašark al-Awsát.

"Revolucionári v Sýrii oznamujú vytvorenie dočasného parlamentu, ktorý na prvom stretnutí rozhodol o zrušení súčasnej ústavy a obnovení ústavy z roku 1950," dodala opozícia.

Silné boje v noci na dnes vypukli v meste Dajr az-Zaur na východe Sýrie. Oznámili to aktivisti a obyvatelia. Povstalci vyzbrojení granátometmi zaútočili na tanky armády. Reagovali na ofenzívu vládnych síl proti viacerým mestám a dedinám v oblasti, pri ktorej v ostatných dňoch zahynulo niekoľko desiatok ľudí, uviedli povstalci.

Ľudskoprávna organizácia SOHR uviedla, že od 12. apríla, keď vstúpilo do platnosti prímerie, zahynulo viac ako 600 osôb.

Saudská Arábia vzhľadom na bezpečnostnú situáciu v Sýrii varovala obyvateľov pred cestami do krajiny a tých, ktorí sú v Sýrii vyzvala, aby odcestovali. Saudská Arábia patrí k hlavnými iniciátorom snáh o izoláciu vlády Asada a tiež podporovala myšlienku vyzbrojovania rebelov. Saudská Arábia v marci uzavrela svoju ambasádu v Damasku a stiahla svojich diplomatov zo Sýrie.