Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Sýrska opozícia zopakovala svoje požiadavky v liste pre Pan Ki-muna

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun Foto: TASR/AP

Rezolúcia BR OSN počíta s vytvorením delegácie zastupujúcej všetky prúdy sýrskej opozície, ako aj so začatím diskusie o vytvorení jednotného frontu na boj proti teroristickým formáciám.

Bejrút 27. januára (TASR) - Sýrska opozícia podporovaná Saudskou Arábiou zopakovala v liste svoju žiadosť o zastavenie bombardovania oblastí obývaných civilistami a vládne jednotky vyzvala, aby ukončili blokádu obliehaných miest a dedín, a to ešte pred začatím mierových rozhovorov. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

List so žiadosťou zaslal koordinátor sýrskej opozície Rijád Hidžáb generálnemu tajomníkovi OSN Pan Ki-munovi po utorňajšom stretnutí predstaviteľov opozície, ktorí diskutovali o pozvánke osobitného vyslanca OSN pre Sýriu Staffana de Misturu na mierové rokovania. Tie by sa mali konať už tento piatok vo švajčiarskej Ženeve.

Pravosť kópie listu, ktorý dnes zverejnila internetová stránka podporujúca sýrsku opozíciu, potvrdil opozičný predstaviteľ.

Okrem uvedených požiadaviek žiada Hidžáb v liste aj prepustenie povstaleckých väzňov, obzvlášť žien a detí. Rovnaké kroky sa pritom spomínajú tiež v rezolúcii, ktorú minulý mesiac prijala Bezpečnostná rada OSN. Tá teraz musí urobiť všetko potrebné na to, aby zastavila čokoľvek, čo by stálo v ceste "implementácii rezolúcie č. 2254", uzatvára zmienený list.

Rezolúcia BR OSN počíta s vytvorením delegácie zastupujúcej všetky prúdy sýrskej opozície, ako aj so začatím diskusie o vytvorení jednotného frontu na boj proti teroristickým formáciám. Zahŕňa aj zastavenie paľby, riešenie humanitárnych problémov a návrhy politických reforiem, a to na základe súhlasu oboch strán sýrskeho konfliktu.