Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Zahraničie

Sýrska opozícia zrejme dovolí vstup mierových síl, ak Asad odstúpi

Sýria Foto: TASR/AP

Koalícia revolučných síl zároveň požiadala o reakciu vyjednávača OSN pre Sýriu. Zosadenie prezidenta je jej základnou podmienkou.

Damask 1. decembra (TASR) - Sýrska novovytvorená opozičná koalícia dnes uviedla, že zrejme dovolí vstup medzinárodných mierových síl do Sýrie, ak odstúpi prezident Bašár Asad a jeho spojenci. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

Hovorcu Národnej koalície sýrskych revolučných a opozičných síl Walída al-Bunního požiadali na tlačovej konferencii o reakciu na vyhlásenie vyjednávača OSN pre Sýriu Lachdara Bráhímího, že prímerie v krajine sa udrží, len ak naňho bude dohliadať mierová misia. Al-Bunní odpovedal, že opozícia by súhlasila s rozmiestnením týchto vojakov v prípade, že sa najprv Asad vzdá moci.

Záležitosť mierových síl je veľmi citlivá. Mnohí v opozícii sa obávajú, že by to mohlo viesť k rozdeleniu krajiny podľa etnických a náboženských línií - vďaka tomu by vzniklo útočisko pre Asadových verných stúpencov v oblasti pri Stredozemnom mori, kde žije veľa príslušníkov menšiny alawitov (šiitskej vetvy islamu). Z nej pochádza Asad.

Al-Bunní povedal, že koalícia je otvorená akémukoľvek návrhu, ak bude zosadený Asad a jeho spojenci, vrátane najvyšších predstaviteľov armády a bezpečnostného aparátu.

"Ak bude táto prvá podmienka splnená, potom môžeme začať diskutovať o všetkom. Žiaden politický proces nebude, kým neodíde vládnuca rodina a všetci, čo pomáhali režimu," zdôraznil hovorca.

"Každý, kto presadzuje politický plán, si musí uvedomiť, že po 50.000 mŕtvych, 200.000 ranených a piatich miliónoch obyvateľov vyhnaných z domova už Sýrčania neprijmú nikoho z tých ľudí, čo ich posledných 50 rokov utláčali a zabíjali," vysvetlil hovorca opozičnej koalície.

Al-Bunní je lekár a väčšinu obdobia po tom, čo Asad v roku 2000 zdedil moc od svojho otca, strávil za mrežami ako politický väzeň. Vyjadrenia poskytol na tlačovej konferencii na záver prvého stretnutia celej 60-člennej koalície v egyptskej Káhire.