Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Sýrska organizácia zavedie v dobytom meste Idlib islamské právo šaría

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Damask 1. apríla (TASR) - Organizácia Front an-Nusra napojená na teroristickú sieť al-Káida dnes vyhlásila, že sýrske mesto Idlib, ktoré dobyla v uplynulých dňoch z rúk vlády, bude riadené v súlade s islamským právom šaría, ale organizácia si tam nebude nárokovať na monopol moci. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Vodca Frontu an-Nusra Muhammad Džulání takisto vyhlásil, že jeho bojovníci a ďalšie islamistické odnože budú s obyvateľmi mesta ležiaceho na severozápade Sýrie zaobchádzať dobre.

"Vzdávame poctu ľudu Idlibu a jeho súdržnosti so svojimi synmi, mudžáhidmi... a ak Boh dovolí, môžu sa tešiť spravodlivosť podľa šaríe, ktorá chráni ich vieru a ich krv," povedal Džulání v zvukovej nahrávke zverejnenej na internete.

Dobytie Idlibu, ktorých sa nachádza 30 kilometrov od tureckých hraníc, je iba druhým prípadom od začiatku sýrskeho konfliktu, keď vláda prišla o kontrolu nad provinčným hlavným mestom. Prvým bola Rakka, ktorú zmenila extrémistická organizácia Islamský štát (IS) na faktické hlavné mesto svojho kalifátu.

Front an-Nusra, ktorý bojoval proti konkurenčnému Islamskému štátu, a ďalšie skupiny vrátane konzervatívneho zoskupenia Ahrár aš-Šám ovládli Idlib po štyroch dňoch bojov proti vládnym silám.

Vplyv Frontu an-Nusra sa rozširuje na severozápade Sýrie, kde v ostatných mesiacoch rozdrvil najmenej dve povstalecké skupiny podporované Západom.

Dobytie Idlibu podľa Džuláního dokázalo, že snaha získať podporu Západu a regionálnych veľmocí bola iba márnou "ilúziou". Džulání vyzval skupiny, ktoré zvíťazili v Idlibe, na jednotu. Uviedol, že by mal byť zriadený islamský súd na urovnávanie sporov a vyslovil sa za ochranu verejného majetku. Apeloval na ľudí, aby sa vrátili do práce - najmä tí, čo zabezpečujú základné potreby.