Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Sýrska povstalecká skupina obviňuje vládne sily z porušovania prímeria

Sýrsky prezident Bašár Asad (vľavo) a ruský prezident Vladimir Putin Foto: TASR/AP

Armáda islamu patrí medzi najväčšie povstalecké frakcie bojujúce proti silám prezidenta Bašára Asada v západnej časti Sýrie.

Bejrút 4. marca (TASR) - Sýrska povstalecká skupina Armáda islamu (Džajš al-Islám) obvinila sily slúžiace vláde v Damasku z porušovania prímeria, ktoré má v Sýrii platiť od minulej soboty, a tvrdí, že tamojšia občianska vojna pokračuje ďalej. Podľa vyhlásenia zverejneného v noci nadnes povstalci považujú prímerie za nemožné, kým "milície a štáty zabíjajú ich ľudí", informuje agentúra Reuters.

Armáda islamu patrí medzi najväčšie povstalecké frakcie bojujúce proti silám prezidenta Bašára Asada v západnej časti Sýrie a je taktiež vplyvným členom sýrskej opozičnej rady podporovanej Saudskou Arábiou, ktorá vystupuje pod názvom Najvyšší rokovací výbor.

"Naše zrážky s Asadovými gangmi neprestali, či už je to v Ghúte (predmestie Damasku), v Homse alebo v Aleppe, a pokiaľ ide o nás, vojna sa v tieni týchto porušení fakticky nezastavila," vyhlásila uvedená povstalecká skupina. Asadov režim tiež obviňuje z pokračovania útokov a zaujatia nových pozícií na dôležitom fronte pri Damasku. Prímerie v situácii, keď protivníci pokračujú v zabíjaní a vyháňaní ľudí či zaberaní území, Armáda islamu považuje za neprípustnú kapituláciu po tom, ako "bola preliata všetka táto krv".

Nemenovaný predstaviteľ OSN, na ktorého sa odvoláva Reuters, vo štvrtok informoval, že prímerie uzavreté v Sýrii medzi vládou a niekoľkými desiatkami povstaleckých skupín zatiaľ platí i napriek "incidentom" v provinciám Homs, Hamá, Lázijíka a Damask. Sýrska vláda predtým obvinila z porušovania prímeria svojich protivníkov.